Gemeenteraad stemt motie over wegbeheer in Westvleteren

Het zware verkeer door de dorpskern © RVL
Redactie KW

De gemeenteraad keurde maandagavond unaniem een motie goed rond het wegbeheer in Westvleteren. Nadat de dorpsbewoners reeds hun beklag deden bij minister Ben Weyts (N-VA), stuurt nu dus ook de gemeenteraad een brief naar de minister. Hierbij wil men de wegbeheerder AWV in gebreke stellen voor de staat van de doortocht in Westvleteren.

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “De (verkeers)leefbaarheid van de inwoners langs de doortocht Westvleteren (N321) blijft een heikel punt. Vanuit het schepencollege werd de zaak al diverse keren aangekaart, maar tot op heden is dat zonder gevolg gebleven. Bijna wekelijks zijn er terechte klachten van bewoners die zich intussen ook al zelf tot de minister hebben gericht.”

De gemeenteraad wil dat er dringend ingegrepen wordt. Concreet gaat het om de problematiek rond sluipwegen na de invoering van de tolheffing op de N8 Ieper-Veurne. Er wordt massaal gereden via Westvleteren-Poperinge, door de dorpskern. “Heel de dorpskern zal kapot gereden worden en er is veel te veel hinder voor de bewoners. We vragen om het zwaar verkeer in de dorpskern te verbieden en deze langs de Kruisboomstraat te sturen. Zoals opgenomen in het mobiliteitsplan, stellen we voor om de Kruisboomstraat op te waarderen tot een gewestweg en zo een geschikte omleidingsweg te creëren”, aldus nog de burgemeester.

Onleefbaar en geluidshinder

Er zijn heel veel klachten van de bewoners die wonen aan het begin van het verhoogd plateau in Westvleterendorp, dat deze situatie niet meer leefbaar is. Problemen met geluidshinder en trillingen, door veel zwaar verkeer en onaangepaste snelheid. De gemeente wil hier graag aan verhelpen, op zijn minst door duidelijk de wettelijk toegestane snelheid, namelijk 30 km/u, aan te geven met borden. Maar aangezien deze weg een gewestweg is, kan de gemeente dat niet zomaar.

Er worden verlaagde drempels gevraagd bij de in- en uitritten van de Sint-Maartensstraat met aansluiting van de Westvleterenstraat, alsook bij de in- en uitritten vanuit de Eikhoekstraat naar de Hogebrugstraat en de Kallestraat.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier