Gemeenteraad Oostkamp stelt omstreden RUP Rodenbach definitief vast

Redactie KW

De Oostkampse gemeenteraad heeft donderdagavond het ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Rodenbach en het bijhorende onteigeningsplan definitief vastgesteld.

Het plan had heel wat voeten in de aarde en de eerste aanzet dateert al van 2002. Het voorlopige ontwerp stuitte op heel wat bezwaren bij de omwonenden. Tijdens het openbaar onderzoek werden 117 bezwaarschriften ingediend. Het RUP legt de stedenbouwkundige voorschriften vast voor de geplande ontwikkeling van een lokale bedrijvenzone in de ruimte tussen de A. Rodenbachstraat, de Kwadeplasstraat en de Emiel Welvaertstraat.

De volledige zone is 20 ha groot en heeft verschillende bestemmingen, waarvan een grote 10 hectare voor lokale bedrijvigheid. “Er komt een bufferzone tussen het bedrijventerrein en de nabijgelegen woongebieden en die is overal 20 meter breed”, verduidelijkt burgemeester Luc Vanparys (CD&V). “Windturbines zijn in de zone niet toegelaten, transportbedrijven en milieubelastende bedrijven evenmin. Tussen het noordelijke en zuidelijke deel komt enkel een nooddoorgang. Geen permanente doorgang want dit zal sluipverkeer aantrekken. Op vlak van waterhuishouding zullen heel strenge regels van toepassing zijn. Strenger dan degene die de Vlaamse overheid oplegt.”

De oppositiepartijen N-VA, Groen en 8020Blauw plaatsten vooral bedenkingen bij de mobiliteit en de toename van de verkeersdruk op de ring. Volgens Vanparys hebben de A. Rodenbachstraat en de Brugsestraat echter voldoende capaciteit om een toename van het verkeer aan te kunnen. De provincie en de Vlaamse overheid hebben 30 dagen tijd om het RUP Rodenbach te schorsen. Als dat niet gebeurt, is het RUP definitief goedgekeurd en kan een concreet inrichtingsplan voor de bedrijvenzone worden opgemaakt. Het inrichtingsplan, inclusief de bufferzone, zal opgemaakt worden in samenspraak met de omwonenden.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier