Gemeente Oostkamp keert niet terug op beslissing om verlichting ‘s nachts te doven

Redactie KW

Anderhalf jaar na de beslissing om de openbare verlichting ‘s nachts de doven heeft de gemeente Oostkamp beslist om de maatregel niet terug te schroeven. De beslissing werd donderdagavond bekrachtigd door de gemeenteraad.

Sinds september 2015 wordt de openbare verlichting in Oostkamp van maandag- tot en met donderdagnacht gedoofd van 24 tot 5 uur. Enkel op een aantal cruciale invalswegen en kruispunten blijven de lichten branden. “We hebben de maatregel grondig geëvalueerd”, zegt schepen van mobiliteit Els Roelof (CD&V). “Uit de cijfers van de politie blijkt dat het doven van de verlichting geen toename van het aantal nachtelijke inbraken in de hand heeft gewerkt. Het aantal nachtelijke ongevallen zit sinds 2012 in een stijgende lijn, maar het doven van de straatverlichting heeft deze trend niet versterkt. Bovendien leverde de maatregel een energiebesparing op van 23 procent. In 2016 betekende dit een besparing van 81.504 euro. Een financiële besparing was evenwel niet het doel van de maatregel, wél de daling van de CO2-uitstoot. Sinds de invoering van de maatregel is die met liefst 285 ton verminderd. Ten slotte hielden we ook rekening met de hinder voor fauna en flora. Door het doven van de straatverlichting ‘s nachts wordt fauna die gevoelig is voor straatverlichting beter beschermd.”

De uren van uitdoven worden wel gewijzigd. “Omdat er ook fietsende werknemers om vijf uur ‘s ochtends op hun werk moeten zijn, heeft de gemeente bij Eandis aangedrongen om het sturingssysteem van de openbare verlichting aan te passen, zodat er gedoofd kan worden van 23.30 uur tot 4.30 uur. Er komen ook flankerende maatregelen in het kader van de verkeersveiligheid. Het doofscenario betekent dat we meer aandacht zullen besteden aan de wegsignalisatie op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld met extra reflectoren, wegmarkeringen of verkeersborden“, aldus nog schepen Roelof.

Oppositieraadslid Miguel Chevalier (8020Blauw) blijft zich verzetten tegen het doofscenario. “Waarom kiest de gemeente niet voor LED-verlichting? De straatverlichting hoort ‘s nachts te branden. Realiseer uw besparing elders.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier