Geen vrachtwagens als de schoolbel luidt tijdens heropbouw Sint-Niklaaskerk

Redactie KW

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist neemt verschillende maatregelen om de veiligheid bij de heropbouw van de afgebrande Sint-Niklaaskerk in Westkapelle te verhogen. Vooral schoolgaande kinderen worden beschermd. Bij het begin en einde van de school zal er geen zwaar vrachtverkeer mogen passeren. De komende dagen wordt een muur gesloopt om een extra voetpad richting het schoolgebouw aan te leggen.

Woensdagavond konden alle buurtbewoners terecht in een plaatselijk café voor een infomoment met de laatste stand van zaken. De opbouw van de Sint-Niklaaskerk, die in 2013 volledig afbrandde, kan daarmee eindelijk van start gaan. De plannen werden eerder al bekend gemaakt. “De nieuwe Sint-Niklaaskerk wordt een multifunctioneel kerkgebouw. De 26 meter hoge torenspits komt terug in een moderne versie in staal met horizontale en verticale lijnen die van een afstand transparant lijken, maar van dichtbij steeds ondoorzichtiger worden. De ledverlichting in de toren zal ook ‘s nachts zorgen dat de Sint-Niklaaskerk opvalt”, zegt eerste schepen Piet De Groote (Gemeentebelangen) daarover. De heropbouw zorgt vanaf 15 februari voor verschillende verkeers- en parkeerwijzigingen. Gevaarlijke toestanden met vrachtverkeer die tussen kleine kinderen laveren zullen er in normale omstandigheden niet te zien zijn. Om alle risico’s te vermijden, krijgt het plaatselijk schooltje een nieuwe ingang.

Brief naar ouders

“Uit verschillende gesprekken en analyses bleek dat een nieuwe ingang de meest veilige optie was”, zegt Piet De Groote. Concreet zal het gemeentebestuur de komende dagen een muur slopen ter hoogte van de Hoekestraat om op die manier een nieuw voetpad te creëren richting de Vrije Basisschool Westkapelle. Voor de veiligheid van de tientallen leerlingen een fikse verbetering. “Met de ingrijpende werken in het vooruitzicht wilden we elk potentieel gevaar vermijden. De werf is bovendien zo ingericht dat de vrachtwagens in principe niet tussen de schoolgaande kinderen komen”, aldus Piet De Groote.

Met deze aanpassingen zal het voor iedereen een pak veiliger zijn eenmaal de werken starten

Als extra maatregel besloot het gemeentebestuur een verbod af te vaardigen voor zwaar vrachtverkeer bij het begin en einde van de school. Bij de Vrije Basisschool worden de initiatieven positief onthaald. Ook voor de ouders is het een opluchting. “Kinderen en vrachtwagens gaan nu eenmaal niet samen. Met deze aanpassingen zal het voor iedereen een pak veiliger zijn eenmaal de werken starten”, klinkt het bij verschillende ouders. De komende dagen krijgen alle ouders nog een brief thuis geleverd met extra informatie. Ook de ‘nieuwe’ route zal daarin uitgelegd worden.

Extra kortparkeren

De lokale handelaars hoeven de komende twee jaar tijdens de werken niet te vrezen voor te weinig parkeergelegenheid. In de Dorpsstraat zijn zes bomen gerooid om extra parkeerplaatsen te creëren. Ter hoogte van Café Driekoningen wordt bovendien de glasbol verplaatst en komt er een kortparkeerzone voor negen wagens waar chauffeurs hun voertuig één uur kunnen achterlaten. “We hebben alle mogelijke inspanningen geleverd om tijdens de heropbouw iedereen tevreden te stellen. Ik heb goede hoop dat die hun vruchten zullen afwerpen”, besluit Piet De Groote.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier