Geen verkeerslicht aan school langs de Gistelse Steenweg in Sint Andries Brugge

De oversteekplaats waar alles rond draait © MM
Redactie KW

Er komt geen permanent verkeerslicht aan de school langs de Gistelse Steenweg waar vorige maand Yamen (6) met zijn fietsje onder een truck belandde. Het Agentschap Wegen en Verkeer verkiest een verbreding van het voetpad om (vracht) wagens op grotere afstand te houden. De school zelf wil blijven vechten voor het verkeerslicht. “We zijn vastberaden om voor de meest verkeersveilige schoolomgeving te gaan”, zegt directeur Marc Slosse.

Een verbreding van vier meter aan weerszijden van het voetpad met de aanleg van omegaprofielen om voetgangers correct over het zebrapad te laten oversteken: dat is de oplossing die het Agentschap Wegen en Verkeer aanbiedt aan het Sint-Lodewijkscollege langs de Gistelse Steenweg in Brugge. Vorige maand overleed een kleuter (6) vlak voor de schoolpoort nadat hij met zijn fietsje onder een truck belandde. De school ijverde meteen na het ongeval voor een permanent verkeerslicht en diende een aanvraag in. Maar zover komt het dus (voorlopig) niet. Het AWV wijst op de vele scholen in de omgeving en vindt dat er geen precedenten moeten gecreëerd worden. Als alle scholen een verkeerslicht zouden vragen, zou het verkeer volledig strop lopen.

Minister aanschrijven

Schooldirecteur Marc Slosse betreurt de beslissing en hoopt dat er op een constructieve manier kan verder gewerkt worden aan een andere oplossing. “Wij zijn nog steeds grote voorstander van de aanleg van een permanent verkeerslicht. Het is de enige manier om de kern van het probleem aan te pakken. Zelfs na het plaatsen van een gemachtigd opzichter, blijven er problemen om fietsers tegen te houden om over te steken. Enkele een verkeerslicht die op rood of groen staat, zal echt het verschil maken. We zijn blij met het voorstel van AWV, maar zien dat meer als een extra aanvulling en bescherming“, aldus Slosse. De school zat samen met senator Pol Vanden Driessche en schreef een brief naar minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Met de vraag of er een mogelijkheid bestaat een proefperiode in te lassen mét verkeerslicht. Uit de evaluatie nadien kan dan blijken of het echt een meerwaarde blijkt of niet. Het is alleszins het proberen waard. Als school zullen we ons blijven inzetten om de huidige pijnpunten aan de schoolpoort weg te werken”, besluit directeur Marc Slosse.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier