Geen extra bootjes, maar veerdienst Oostende breidt wel gevoelig uit

Redactie KW

Vanaf 30 maart tot en met 30 september wordt naast de ‘Roger Raveel’ ook het reserveveer ingezet, waardoor de pauzes verdwijnen en een continue overzet mogelijk wordt.

Geen extra bootjes, maar toch een verdubbeling van het aantal vaarten, zo hoopt het Oostendse stadsbestuur het personenverkeer tussen ooster- en westeroever te verbeteren. Bovendien zal de veerdienst op vrijdag en zaterdag, op sommige feestdagen, en gedurende juli en augustus tot middernacht varen.

Als sinds 2011 verbindt veerboot ‘Roger Raveel’ de beide Oostendse oevers. Met succes. Vorig jaar alleen al vervoerde VLOOT, de veerdienst van de Vlaamse rederij, 723.568 passagiers. Daarvan 234.190 tijdens de zomermaanden, goed voor een gemiddelde van bijna 4.000 passagiers per dag. Maar het kan nog beter, vooral omdat er tijdens piekmomenten op zomerse dagen soms erg lange wachtrijen ontstaan. “De eenvoudigste manier om de verbinding sneller te organiseren en de capaciteit te verhogen is de inzet van het veer te verdubbelen, en ineens ook langer te laten varen”, zeggen burgemeester Johan Vande Lanotte en schepen Jean Vandecasteele. “Daarmee willen we tegemoet komen aan de Oostendenaars die via de enquête ‘Kom Uit je Schelp’ aangegeven hebben een betere verbinding te willen.”

“Met de verdubbeling van de veerdienst vermijden we dat er tijdens de pauzes lange wachtrijen ontstaan. Op piekmomenten zullen er nu constant twee boten continue heen en weer varen, zolang er zich passagiers blijven aandienen. De wachttijden aan de opstapplaatsen zullen daar drastisch door verminderen”, zegt Johan Onraedt, waarnemend algemeen directeur van VLOOT, dat gevestigd is op de Winston Curchillkaai, tegenover de westelijke opstapplaats. Het reserveveer van VLOOT diende voordien om eventuele pannes met de veerboot in Nieuwpoort of in Oostende zelf op te vangen. In dergelijke gevallen zal de extra dienst dus wegvallen.

De volledige dienstregeling ziet er als volgt uit: Het hoofdveer vaart tussen beide oevers van 6u30 tot 10u30, neemt een halfuurtje pauze om van 11u tot 18u en van 18u30 tot 21u (tijdens de week buiten de zomervakantie) of tot 24u (vrij-zat, elke dag van de zomer en op Paasdag en enkele feestdagen in mei) terug uit te varen. Het reserveveer vaart elke dag vanaf 10u30 tot 12u30 en van 13u tot 18u30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier