Gaat Lampettestroatje in Ingelmunster in oktober open?

© FODI
Redactie KW

Naar aanleiding van de Dag van de Trage Wegen hield Groen een actie in de Lampettenstraat om in de toekomst het Lampettestraetje als Trage Weg te kunnen openen.

Groen-Ingelmunster nodigde het gemeentebestuur uit naar deze actie, maar noch de burgemeester, noch een van de schepenen kwamen opdagen. Ook milieuschepen Wilfried Vanacker uit de Heirweg Zuid was niet van de partij. Geen zin om in discussie te treden met Groen? “Het is niet omdat ik daar niet aanwezig was dat ik niet met deze problematiek bezig ben. Maar de vraag van Groen om tijdens het weekend van 18 en 19 oktober eerstkomend fluitend een nieuw aangelegd Lampettestraetje in te lopen, is niet realiseerbaar. Of misschien toch, maar dan moet er wel frontaal ingegaan worden op de mensen die dergelijke sentier over hun eigendom hebben lopen. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat een gemeentebestuur een veroordeling krijgt met dwangsommen na een eis van een actievoerder, omdat een dergelijk wegeltje is afgesloten. En wat dan?”

Rechtsonzekerheid

Wilfried benadrukte enkele keren dat hij druk bezig is met dit dossier. Wat deed hij al allemaal rond Trage Wegen? “Het eerste jaar was het een Beleids en Beheers Cyclus-jaar. Dit jaar ging ik al op bezoek bij verschillende betrokkenen. Veel vooruitgang maakte ik echter nog niet. Het is niet gemakkelijk, dat geef ik toe”, vertelt de schepen verder. “Dat is ook begrijpelijk. Sinds jaar en dag hield men de mensen de illusie voor dat weigeren voldoende was om de situatie eeuwig te laten, zoals ze was. Men zei er echter nooit bij dat men op die manier in een standvastige juridische rechtsonzekerheid bleef zitten. Dat zal men dus toch moeten aanvaarden. Dit tegenspreken is het licht van de zon ontkennen.”

Wanneer zal het gemeentebestuur dan wel de Trage Wegen terug heropenen? Toch nog in deze legislatuur? “In de voorbije maanden kreeg ik ook al regelmatig dezelfde vraag door de CD&V-oppositie. Dat is wel heel merkwaardig, want diezelfde oppositie had maar liefst 66 jaar de tijd om dit probleem op te lossen maar ze lieten het zo. Nu vraagt men mij ongeduldig en niet zonder enig leedvermaak: Hoe zit dat nu met die Trage Wegen? Ik heb dus gewoon geen andere keuze om dit probleem aan te kaarten. Maar we gaan niemand shockeren, maar wel proberen om iedereen mee te krijgen in ons project. Ik wil en kan er momenteel nog niet meer over zeggen, maar ik ben er wel degelijk al een hele tijd – in alle stilte – mee bezig. Wordt vervolgd!”, besluit schepen Wilfried Vanacker.

(Patrick D.-foto FODI)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem van vrijdag 13 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier