Franse luik Seine-Scheldeproject moet klaar zijn in 2025

Redactie KW

De bouw van een nieuw kanaal van 107 kilometer lang in Frankrijk, het opvallendste onderdeel van het Seine-Scheldeproject, moet tegen 2025 afgerond rond zijn.

Het project is toegewezen aan het Franse ingenieursbureau Setec en zijn Nederlandse sectorgenoot Royal HaskoningDHV, zo meldt deze laatste donderdag. Zij krijgen voor hun bijdrage aan het grootste waterbouwproject van Frankrijk minstens 80 miljoen euro.

Het kanaal Seine-Noord Europa zal de Seine boven Parijs verbinden met de Schelde nabij Cambrai, in het noorden. Het kanaal wordt 107 kilometer lang, 54 meter breed en 4,5 meter diep. Er komen drie aquaducten en zes sluizen, die een hoogteverschil van in totaal 85 meter moeten overbruggen. De grootste sluis heeft een verval van 26 meter en behoort daarmee tot de grootste van Europa. Een van de technische hoogstandjes in het project is een 1,3 kilometer lang aquaduct waarmee de rivier de Somme over het nieuwe kanaal heen zal worden geleid.

Setec en Royal HaskoningDHV leveren het ontwerp en leiden vervolgens ook de daadwerkelijke aanleg van de waterweg in goede banen. De werkzaamheden beginnen nog deze maand, en het is de bedoeling het kanaal te openen in 2025. “Daarna volgt nog een opstartfase van de exploitatie tot 2027”, stelt Royal HaskoningDHV.

Het kanaal zal een binnenvaartverbinding creëren tussen de regio’s van Le Havre, Rouen en Parijs enerzijds, en de Schelde- en Rijndelta in België, Nederland en Duitsland anderzijds. In Vlaanderen loopt het traject van het Seine-Scheldeproject in hoofdzaak via de Leie en de Ringvaart rond Gent naar het kanaal Gent-Terneuzen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier