Forains en Parko doen zaken tijdens Paasfoor

Redactie KW

De Paasfoor in Kortrijk is intussen acht dagen open en heeft een goed openingsweekend achter de rug. Foorkramers, stadsbestuur en bezoekers zijn dan ook tevreden. “Het was tijdens het paasweekend op de koppen lopen”, stelt plaatsmeester Filip Decock. Opvallend is dat er ook weinig tot geen parkeerproblemen zijn, ook al zijn door de Paasfoor en de werken in de binnenstad een aantal honderden parkeerplaatsen niet beschikbaar.

De Paasfoor heeft opnieuw de binnenstad van Kortrijk ingepalmd en zorgt op een aantal plaatsen voor een kleurrijk en luid(ruchtig) spektakel dat heel wat mensen aantrekt. Dat zijn trouwens lang niet alleen Kortrijkzanen. “Tijdens het openingsweekend, toen het op de koppen lopen was, heb ik niet alleen mensen uit Kortrijk op de foor gezien, maar uit de hele regio”, aldus Filip Decock. Hij is plaatsmeester in Kortrijk, wat wil zeggen dat hij de Paasfoor uittekende, de forains een plaats toewees en nog tot en met 1 mei het eerste aanspreekpunt van de foorkramers is.

Met de fiets

Aangezien heel wat mensen uit de buurgemeenten – en zelfs verder – naar Kortrijk afzakken om zich in de paasfoorsfeer te storten brengt dat zeker extra autoverkeer met zich mee. Al die wagens moeten ergens geparkeerd worden en het liefst dicht bij de foor, wat sowieso geen sinecure is: de attracties nemen een pak parkeerplaatsen in. Komt daarbij dat er in Kortrijk werken plaatsvinden, waardoor de Verzetskaai niet langer een parking is en de Handelskaai is ingenomen. Tot slot wordt de parking op de hoek van de Doorniksewijk en de Wandelweg omgevormd tot een busterminal.

Geen parkeerproblemen

“Het openingsweekend was een voltreffer voor de Paasfoor, maar parkeerproblemen zijn er niet geweest”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Iedereen kon vlot haar of zijn auto kwijt in een van de ondergrondse parkings of een afgesloten parking.” Het gaat om de parkeergarages Schouwburgplein, Veemarkt, Houtmarkt, Budabrug (alle van parkeerbedrijf Parko) en K in Kortrijk (Q-Park) en de parkings Broel, Haven en Expo (alle Parko). “De parkings van Parko draaien alvast op volle toeren. Veel mensen komen ook met de fiets naar de foor, dat zien we aan de volle fietsenstallingen. Dat is een goede zaak.”

Door de Paasfoor en grote werken zijn er nu 744 parkeerplaatsen minder in en nabij de binnenstad

Dat er geen parkeerproblemen worden gemeld, is toch wel opmerkelijk: onderzoek leert namelijk dat er momenteel liefst 729 parkeerplaatsen minder zijn in de binnenstad. Reken je er de parking op de hoek Wandelweg-Doorniksewijk, waar een busterminal wordt gebouwd, bij, dan kom je zelfs aan 744 plaatsen. De Paasfoor zelf bezet 553 plaatsen: het Conservatoriumplein (213), het Casinoplein (102), de Handelskaai (115), de Kasteelkaai (83) en de Dolfijnkaai (40). Door grote bouwprojecten (verlaging Leieboorden, Stationsproject) zijn bovendien de parkings op de Verzetskaai (120), het Stationsplein (56) en de parking aan de Wandelweg voor restaurant Saint-Christophe (15) weggevallen.

Wolvenstraat

“Bezoekers aan de Paasfoor kunnen ook terecht op een nieuwe parking in de Wolvenstraat, een zijstraat van de Doorniksewijk”, vertelt Isabel Cossement, coördinator van het Stationsproject. “Via die straat kan je de parking van AZ Groeninge bereiken. Interessant om te weten is dat daar parkeren gratis is. Indien dat nodig mocht blijken, kunnen we de parking ook nog uitbreiden.”

Nieuwe parking

“Dat er momenteel 759 parkeerplaatsen minder zijn in en dicht bij het centrum klopt dus niet”, stelt Jean-Paul Vandewinckele, directeur van Parko. “Bovendien hebben stad Kortrijk en Parko geanticipeerd op het verdwijnen van de parking op de Verzetskaai: parking Budabrug is al een tijdje open en telt 230 plaatsen of 110 meer dan de Verzetskaai vroeger.” De nieuwe ondergrondse parking Houtmarkt compenseert bovendien ook extra: op de Houtmarkt waren er vroeger 117 plaatsen, in de garage zijn er nu 168, of 51 meer.

(AXV)

“Paasweekend was een voltreffer”

De Paasfoor draaide op volle toeren tijdens het paasweekend. Dat is plaatsmeester Filip Decock niet ontgaan. “Het paasweekend was in elk geval een voltreffer. Dat is niet alleen mijn mening, maar vooral ook van de forains zelf en dat is toch wel wat telt. Dat is een goede zaak na de perikelen voordien (toen dreigden de syndicaten ermee om de Paasfoor te boycotten, red.). Een goede start is mooi meegenomen. Het goede weer had daar zeker veel mee te maken: de regen bleef uit.”

“De goede start laat het beste verhopen voor veel foorreizigers die, naar ik hoor, de Paasfoor als de echte start van het seizoen zien.” Het kermisseizoen is nochtans al een aantal weken geleden begonnen, maar de foren van bijvoorbeeld Moeskroen en Gent staan geboekstaafd als kermissen die veel minder zijn.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier