Fietsvrienden pleiten met optocht voor meer ruimte voor de fiets in Kortrijk

Redactie KW

Zondag reden ruim zestig mensen mee op de fietstocht ‘Fiets voor meer fiets’, een organisatie van de Fietsvrienden. De tocht was een klein protest tegen de rally van Kortrijk.

De Fietsvrienden, dat zijn Fietsersbond Kortrijk, Hart Boven Hard, Unie der Zorgelozen, Bolwerk, Lieve Zusjes Stoere Broers, Cohousing Kortrijk, Natuur.koepel vzw, deDingen en Staminee den Boulevard. Zij fietsten voor een fietsvriendelijke stad. “In onze eigen rally fietsen we samen voor het milieu, voor onze stad en omdat we daar zin in hebben. Het wordt een korte, krachtige fietstocht tegen de wind in. Voor rappe, trage, jonge, oude, grote en kleine fietsers, alles safe”, luidt het. “Fietsen is ruimte, tijd en een gezond lijf. We zijn niet rap content. We willen een stad waar auto’s respectvol plaats maken en alle fietsers ruimte krijgen. We rijden mee in het verkeer, want fietsers zijn het verkeer.”

De tocht liep van in de Groeningelaan tot aan De Warande. Critical Mass Kortrijk, een koepel voor een meer fietsbare stad, gaf nog een quote mee. “We vinden het behoorlijk hypocriet dat er opnieuw een autorally doorgaat in onze stadskern. Shame on you stadsbestuur Kortrijk.”

Axel Weydts : “Er zijn natuurlijk mensen die en fan zijn van autosport en ook graag fietsen”

Een opgemerkte fietser was schepen van mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “De fietstocht was niet zozeer een protestactie denk ik. Het hoofddoel is het promoten van de fiets. Er zijn natuurlijk mensen die en fan zijn van autosport en ook graag fietsen. Er zijn er ook die niet van autosport houden en graag fietsen. Zo zie je maar”, aldus de schepen. “Ik blijf erbij dat een rally moet kunnen, want een tweedaagse rally doet ons fietsbeleid niet teniet. We blijven het hele jaar door inzetten op het fietsbeleid.”

(PVH – Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier