Fietssuggestiestroken moeten heraangelegd worden nadat fietsers afspanning doorbreken

Redactie KW

Vorige week vrijdag werden op Heuleplaats in Heule de nieuwe fietssuggestiestroken gegoten. Spijtig genoeg hielden een aantal voetgangers en fietsers geen rekening met de afgespannen werfzone. Omdat er verschillende mensen over het natte beton wandelden en fietsten moeten de fietsstroken heraangelegd worden.

Het gaat over een aantal ondiepe schadegevallen, maar ook een aantal diepe schades. Deze diepe schadegevallen kunnen niet oppervlakkig hersteld worden. De stad werd hierdoor genoodzaakt om de afweging te maken om het beton volledig of lokaal op te breken.

“Stad Kortrijk heeft er voor gekozen het beton niet volledig op te breken gezien de grote impact op de timing en budget”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Indien er geopteerd wordt voor een volledige opbraak wil dit zeggen dat ook boordstenen en vermoedelijk fundering moeten heraangelegd worden. Dit wil zeggen dat we verschillende maanden vertraging zouden oplopen.”

Er zullen lokaal stroken opgebroken worden waar de schade te diep is. De ondiepe sporen worden hersteld met een coating. “Deze sporen zullen wellicht zichtbaar blijven. Daarom is het de bedoeling om na de herstelling de situatie te evalueren. Indien esthetisch noodzakelijk zullen er nadien nog fietssuggestiestroken aangebracht worden, bovenop het beton.” Dit zal volgens de schepen geëvalueerd worden op het moment dat de herstellingen uitgevoerd zijn. De herstellingen zullen gebeuren eens de rijweg open is. De stad heeft op dit moment nog geen zicht op de meerkost van deze herstellingswerken.

Werken vertraagd

Door de slechte weersomstandigheden van afgelopen periode zitten de werken overigens ook achter op schema. “De aannemer probeert nog voor de kerstvakantie de grijze beton te gieten. Rekening houden met de uithardingstermijn van het beton en de resterende voetpadwerken, zal fase 2 pas opengesteld worden voor doorgaand verkeer vanaf 15 januari 2018.” Indien de neerslag/sneeuw aanhoudt of het blijft vriezen kan het beton niet gegoten worden en schuift de timing verder op.

Ook fase 4, de toegangsweg naar het Lagaeplein, heeft vertraging opgelopen. De aannemer doet er alles aan om voor het verlof, de fundering van de weg in mager beton nog aan te leggen. Zodanig dat de parking terug bereikbaar is via deze weg tijdens de kerstvakantie. Ook hier zullen we moeten afwachten of de weersomstandigheden dit toelaten.

De aanleg van de andere helft van Heuleplaats zal pas aanvatten als de huidige fase opengesteld wordt voor het verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier