Fietssnelweg verbindt drie stations in Zuid-West-Vlaanderen

© LO
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Wie zich graag vlot met de fiets verplaatst mag binnenkort luidop beginnen dromen van de eerste fietssnelweg in West-Vlaanderen. De provincie begint aan de plannen voor het tracé van de F7 tussen Kortrijk, Harelbeke en Waregem, met inspraak van de burger.

Samen met de steden Kortrijk, Harelbeke en Waregem en spoorwegbeheerder Infrabel is de provincie West-Vlaanderen begonnen aan de opmaak van een provinciaal Ruimelijk Uitvoeringsplan (PRUP). De fietssnelweg komt langs het spoor tussen de stations van de drie gemeenten. De concrete ligging van de weg moet nog bepaald worden en daarvoor rekenen de partners op de burger. Hun eerste ruimtelijke analyse is gebundeld in een startnota die in een eerste fase tussen 23 oktober 2017 tot 5 januari 2018 aan de burger wordt voorgesteld. Daarvoor zetten de drie gemeenten elk een tentoonstelling op en organiseren ze een infomarkt waarbij ook individuele vragen kunnen worden gesteld.

Toch is de gedeputeerde van de provincie Franky De Block reeds overtuigd over het draagvlak. “Er is veel fietsverkeer bij de schoolgaande jeugd en heel wat bedrijven in de streek genieten nu van een proefproject met elektrische fietsen. We zijn ervan overtuigd dat het woon-werkverkeer per fiets alleen maar zal toenemen en daarom is het ook noodzakelijk dat er een goede fietsinfrastructuur komt.”

“Onmisbaar”

De kosten voor de fietssnelweg F7 zijn geraamd op 7 miljoen euro waarvan 40% van Vlaanderen komt en 60% uit de provincie. De kosten voor fietstunnels en -bruggen onder en over de spoorweg zijn nog niet in rekening gebracht want hoe het tracé er uiteindelijk uit zal zien, is nog helemaal niet duidelijk. De mogelijke knelpunten die moeten worden aangepast zijn dus ook nog niet zichtbaar. Ook is het mogelijk dat de verschillende gemeenten voor aantal kosten zoals grondwerken zullen instaan.

Fietssnelweg verbindt drie stations in Zuid-West-Vlaanderen

De F7 zal aansluiten op de bestaande fietsweg van Waregem naar Zulte en zal ook verbonden worden met het Guldensporenpad tussen Kortrijk en Zwevegem. Schepenen Axel Weydts (mobiliteit, Kortrijk), Kristof Chanterie (mobilteit en ruimtelijke ordening, Waregem) en David Vandekerckhove (ruimtelijke ordening, Harelbeke) stappen vol overtuiging in het project. “Het is nog maar vijftig jaar geleden dat de E3 (E17) werd aangelegd, laten we hopen dat deze fietssnelweg in toekomst even onmisbaar zal zijn”, zegt Kristof Chanterie. “We moeten een inhaalbeweging maken“, zegt Axel Weydts, “de enige reden om niet over te stappen van de auto naar de fiets is omdat er geen goede infrastructuur is. Daar zullen we dus voor zorgen.”

Infomarkt F7:

Kortrijk: dinsdag 7 november 2017, jeugdherberg Groeninghe, van 16u tot 20u

Harelbeke: donderdag 30 november 2017, stadhuis, van 16u tot 20u

Waregem donderdag 21 december 2017, stadhuis, van 16u tot 20u

www.west-vlaanderen.be/F7KortrijkHarelbekeWaregem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier