Fietssnelweg Kortrijk-Waregem in 2020?

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De provincie begint in samenwerking met Kortrijk, Waregem en Harelbeke aan de plannen voor het tracé van de F7, de fietssnelweg tussen Kortrijk en Waregem, met inspraak van de burger.

In overleg met de steden Kortrijk, Harelbeke en Waregem, is de provincie West-Vlaanderen samen met spoorwegbeheerder Infrabel gestart met de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor de aanleg van een fietssnelweg: de F7 tussen Kortrijk, Harelbeke en Waregem. “Op vandaag bevinden we ons in de absolute startfase van het project en de bijhorende procedure. Wat we zeker weten is dat het fietspad langs de spoorlijn zal lopen”, aldus de Kortrijkse schepen van Mobiliteit Axel Weydts. “De ambitie is groot. De provincie en de steden willen dat de fietsweg goed gebruikt wordt en dat veel woon- en werkverkeer in de toekomst langs de F7 gaat. Zeker nu de fiets aan populariteit wint maakt dat voor veel mensen gemakkelijker om de fiets te nemen.” Ook zeker is dat een stuk langs het Guldensporenpad zal lopen. “Er zullen bruggen en tunnelcomplexen nodig zijn om het veilig te houden voor de fietsers. De fietser moet echt continu kunnen doorrijden. Dat betekent dat je op bepaalde plaatsen de gewestwegen of rivier of kanaal moet oversteken. Dat is hetgeen wat nu onderzocht wordt.”

“De mening van het publiek zal bepalend zijn voor het definitieve traject” – Axel Weydts

Inwoners van de drie steden krijgen daarover inspraak tijdens infomarkten. De eerste startte in Kortrijk en loopt nog tot en met 5 januari 2018 in het Groeninge Hostel. “Mijn zoon gaat elke dag met de fiets naar Waregem. Hier en daar is het problematisch met slechte doorgangen of verbindingen. Dit moet zeker aangepast worden. Dat zal nader onderzocht moeten worden en veel tijd vragen”, aldus Jan Joye. “Het is goed dat het Guldensporenpad opgenomen is in het traject. Ik vraag me af of ze voldoende aansluitingen zullen zorgen, zeker voor mensen die in een buitenwijk wonen”, zegt Kortrijkzaan Jos De Brabandere.

Fietssnelweg Kortrijk-Waregem in 2020?
© JVGK

Harelbekenaar Willy Vandenbussche vraagt zich af hoe het zit met de verbinding met de Gavers. “Je geraakt wel bij de Gavers via enkele redelijk drukke en dus gevaarlijke wegen. Hopelijk houden ze ook rekening met een veilige aansluiting naar de Gavers.” De fietssnelweg zal 15 kilometer lang zijn en loopt langs de spoorlijn75 Kortrijk-Gent. De kosten voor de fietssnelweg F7 zijn geraamd op 7 miljoen euro waarvan 40% van Vlaanderen komt en 60% uit de provincie. De kosten voor bijkomende fietstunnels en -bruggen kunnen oplopen tot een bijkomende 7 miljoen euro. De drie gemeenten zetten elk een tentoonstelling op en organiseren een infomarkt waarbij ook individuele vragen kunnen worden gesteld. De volgende hebben plaat in Harelbeke op donderdag 30 november in het stadhuis en in Waregem op 21 december, ook in het stadhuis.

(Foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier