Fietspad Elverdinge-Vlamertinge feestelijk ingereden

Een 120 fietsers haalden hun stalen ros boven om het nieuw fietspad langs de Vlamertingestraat in te rijden. © FB
Redactie KW

Onder een pril lentezonnetje werd het nieuw, vrijliggend dubbelrichtingsfietspad van Elverdinge naar Vlamertinge, dat deel uitmaakt van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk van fietsroutes voor de dagelijkse verplaatsingen naar school of naar het werk, op 6 mei feestelijk geopend.

Een 120 fietsers hebben op 6 mei hun sportieve plunje aangetrokken en kwamen afgezakt naar OC Den Elver voor de officiële inrijding van het nieuwe fietspad langs de Vlamertingestraat, dat zorgt voor een veilige verbinding tussen Elverdinge en Vlamertinge. Aan één zijde van de weg werd een betonnen dubbelrichtingsfietspad van 2,59 kilometer aangelegd. Langs het fietspad werd een gracht voorzien met kopmuren en duikers. Een middengeleider met fietsoversteek vormt de toegang tot de bebouwde kommen van Elverdinge en Vlamertinge.

Gedeputeerde Franky De Block en Schepen Stephaan De Roo knippen onder ruime belangstelling het lintje door. Het fietspad kan officieel ingereden worden.
Gedeputeerde Franky De Block en Schepen Stephaan De Roo knippen onder ruime belangstelling het lintje door. Het fietspad kan officieel ingereden worden.© FB

Franky De Block, gedeputeerde voor Mobiliteit, en Stephaan De Roo, schepen van openbare werken, knipten het lintje door met collega’s Jef Verschoore, Katrien Desomer, Dominique Dehaene en Eva Ryde. Ze sprongen op een stalen ros en reden onder ruime belangstelling een stukje van het nieuwe tracé in. De oproep in de basisschool zorgde ervoor dat de aanwezige kinderen hun fiets versierden. “Het heeft anders nogal wat voeten in de aarde gehad voordat het project gerealiseerd kon worden. Een lange administratieve weg moest worden afgelegd en allerlei belangengroepen werden bevraagd. Stroeve onteigeningen op één locatie zorgden ervoor dat het tracé in twee fases moest worden uitgevoerd”, lichtte schepen Stephaan De Roo in de openingsrede toe.

Ook de KSJ Elverdinge ging in op de uitnodiging. Het dorpsgevoel beklemtonen ligt hun nauw aan het hart
Ook de KSJ Elverdinge ging in op de uitnodiging. Het dorpsgevoel beklemtonen ligt hun nauw aan het hart© FB

De werken, die in september 2014 van start gingen en uitgevoerd werden door de firma Verkinderen nv uit Langemark hebben in totaal ruim 823,563,01 euro gekost. De provincie West-Vlaanderen coördineerde het project en nam 407,538,76 euro voor haar rekening. Het Vlaams Gewest subsidieerde voor 40% of 271.692,50 euro via het Fietsfonds en de stad Ieper droeg 144.341,75 euro bij.

“De provincie wil optimaal inzetten op het fietsverkeer. De fiets is een rode draad binnen het provinciale mobiliteitsbeleid. Het is een snel, flexibel en milieuvriendelijk vervoermiddel. De aanleg van veilige fietspaden en campagnes moedigen het fietsgebruik aan. De verdere uitbouw van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk is een topprioriteit van ons bestuur. Dit netwerk is gericht op fietsverplaatsingen naar school, werk of winkel en verbindt woonkernen over de gemeentegrenzen heen” vertelt gedeputeerde Franky De Block. In zijn toespraak bevestigde hij dan ook het engagement om de fietsontsluiting van Elverdinge naar Zuidschote langs de Steenstraat te realiseren van zodra een goed dossier wordt ingeleid.

Het officiële deel van het programma werd afgerond met een receptie, opgediend door de bestuursleden van de dorpsraad en feestelijke frietjes.

(RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier