Fietsers riskeren 174 euro boete in Doorniksewijk

© Archief
Redactie KW

Door de nuts- en trottoirwerken in de Doorniksewijk wordt de straat vanaf vrijdagavond 25 augustus volledig éénrichting. Ook voor fietsers, die bij het negeren van die richtlijn een boete van 174 euro riskeren.

In de Doorniksewijk zijn er sinds maart 2017 nuts- en trottoirwerken aan de gang. Hierdoor wordt het autoverkeer enkel toegelaten in de richting naar het centrum. Het autoverkeer dat de stad verlaat, wordt omgeleid. Voor fietsers gold tot nog toe enkel éénrichtingsverkeer tussen ‘t Kanon en de Burgemeester Pyckestraat. Tussen de tunnel en de Burgemeester Pyckestraat waren fietsers wel nog toegelaten in beide richtingen.

Niet fietsen, niet parkeren

Sinds 21 augustus werken de nutsmaatschappijen ook in dat deel en geldt daarom in de hele Doorniksewijk éénrichtingsverkeer voor fietsers. Door de werfzone is er te weinig vrije weinig ruimte om fietsers op een veilige manier in twee richtingen door te laten. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts stelt dat de maatregel in belang van de fietsers genomen wordt: “We begrijpen dat fietsers graag de kortste route nemen. Maar het is absoluut noodzakelijk voor hun eigen veiligheid dat de fietsers het éénrichtingsverkeer respecteren. De omleiding is bovendien plaatselijk en beperkt.”

Om dezelfde veiligheidsredenen is het niet langer mogelijk om parkeren te tolereren in de Doorniksewijk. Bewoners of klanten kunnen terecht in de omliggende straten, op de tijdelijke gratis parking op de hoek van de Wolvenstraat en op de parking in de Wandelweg.

174 euro boete

Fietsers die de signalisatie niet respecteren en toch in tegenrichting rijden riskeren een boete van 174 euro. Fietsers mogen ook niet fietsen op het voetpad maar wel met de fiets aan de hand. Dit wordt ook aangegeven met extra oranje borden die duidelijk opvallen.

We wilden echt dat het anders kon, maar we moeten de veiligheid absoluut voorop plaatsen. Ook fietsers moeten in het belang van hun eigen veiligheid de verkeersregels respecteren”, aldus de schepen nog. “Afgelopen weken werden tal van inbreuken en onveilige situaties vastgesteld. Er kamen trouwens ook heel wat vragen van weggebruikers en omwonenden om op te treden tegen deze onveilige situatie. ”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier