Fietsen op de A11 … toch niet zo uniek?

© BP
Redactie KW

Eigenlijk mag het niet, maar de nieuwe autosnelweg A11 blijkt een gedroomd oefenparcours voor wielertoeristen en de ideale testlocatie voor auto-eigenaars om de snelheidsgrenzen van hun nieuwe bolide op te zoeken. “Vooral ‘s avonds moet je uitkijken op de werf”, zegt projectleider Koen Thys.

Zaterdag belooft het Agentschap Wegen en Verkeer iedereen een unieke ervaring : wie wil kan tijdens een groots openingsfeest de nieuwe autosnelweg tussen Knokke en Brugge verkennen met de fiets. De organisatoren stippelden een route van 33 kilometer uit over oude en nieuwe fietspaden en -tunnels, over de A11 en natuurlijk de beweegbare bruggen. “Een unieke belevenis, want zodra de autosnelweg opengaat voor het gemotoriseerd verkeer, zal je er nooit meer op kunnen wandelen en fietsen“, zegt Eveline Vandecaetsebeek van Wegen en Verkeer West-Vlaanderen.

Fietsen op de A11 ... toch niet zo uniek?
© BP

Al blijkt tijdens de persvoorstelling dat fietsen over het biljartvlakke asfalt van de A11 toch niet zo uniek is. Een wielertoerist raast ons voorbij. “Zo zijn er wel meer”, vertelt projectleider Koen Thys. “Officieel mag het niet, maar wat doe je eraan? Een mooi vlak parcours van 13 kilometer zonder ander verkeer is blijkbaar verleidelijk. Vooral ‘s avonds moet je op de werf uitkijken, want af en toe proberen hier ook auto-eigenaars hun nieuwste aankoop uit. Supergevaarlijk.”

Projectleider Koen Thys.
Projectleider Koen Thys.© BP

Wie de fietservaring op de autosnelweg legaal wil meemaken kan zaterdag 26 augustus tussen 11 uur en 17 uur mee komen fietsen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zal om 11 uur op de knop duwen en de beweegbare bruggen laten zakken. De opening wordt gevierd met een publieksevenement met kinderanimatie en een fietstocht van 33 kilometer over, onder en vooral op het tracé. Die fietstocht is via verschillende doorsteken in te korten.

Vanaf 13 uur starten verschillend activiteiten op het A11-animatieplein, dat zich op de A11 tussen de tunnels in Westkapelle bevindt. Je kan er meerijden op de A11-treinen neem een kijkje op de beweegbare brug. De trein rijdt tussen het A11-animatieplein en de beweegbare brug. Afstappen tijdens de tocht en een stukje verder wandelen, kan. De trein houdt halt op twee stopplaatsen op de A11, de wandeling tussen beide punten is 3,5 kilometer. Op het animatieplein zijn er ook drank- en eetstandjes, spacebikes, hoverboards, springkastelen, een verkeerspark en quadbaan.

De halfopen tunnel in Westkapelle. Wij mocht al even met de fiets op verkenning, zaterdag mag iedereen het parcours komen testen.
De halfopen tunnel in Westkapelle. Wij mocht al even met de fiets op verkenning, zaterdag mag iedereen het parcours komen testen.© BP

Na het openingsfeest gaat de nieuwe autostrade nog niet onmiddellijk open voor het gemotoriseerd verkeer. “Die opening zal wellicht pas voor 1 september zijn”, zegt Koen Thys. “Er moeten nog heel wat finale testen gebeuren. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn.”

De Vlaamse overheid investeerde 674 miljoen euro in de A11. Deze missing link maakt de haven van Zeebrugge beter bereikbaar en houdt tegelijkertijd het zwaar verkeer weg van de lokale wegen. De A11 is de enige autosnelweg in België met verkeerslichten. “De beweegbare Bruggen over het Boudewijnkanaal zullen maar 1 à 2 keer per dag opengaan om een schip doorgang te verlenen“, aldus Koen Thys. “Je zal – afhankelijk van de weersomstandigheden – zo’n 12 minuten kunnen verliezen. Ongezien in België, maar in Nederland, waar we op verkenning gingen, wordt dat al vaker zonder problemen gedaan.”

Fietsen op de A11 ... toch niet zo uniek?

Fietsen op de A11 ... toch niet zo uniek?
© BP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier