Fietsen delen zonder sleutel en zonder vaste standplaats

19/07/17 om 16:39 - Bijgewerkt om 16:59

De stad Kortrijk start binnenkort als eerste West-Vlaamse stad met een gloednieuw, groen deelfietsenproject. Vanaf september zullen een 200-tal groene fietsen het Kortrijkse straatbeeld sieren.

Fietsen delen zonder sleutel en zonder vaste standplaats

Het nieuwe deelfietsenproject werd woensdagmiddag voorgesteld op de Grote Markt van Kortrijk. © JVGK

Van september tot en met december gaat de Stad Kortrijk in zee met Mobit, dat een innovatief fietsdeelsysteem bedacht. Minstens 200 fietsen zullen daarvoor verspreid worden over het stadscentrum. Via een digitaal platform kunnen inwoners of bezoekers zich aanmelden. Voor een bescheiden bedrag kan de gebruiker de fiets oppikken en op pad gaan.

Het gebruik van de groene deelfietsen is dankzij technologische snufjes bijzonder eenvoudig: zo heb je geen sleutels vandoen en werken de fietsen zonder vaste standplaatsen. "Het is heel eenvoudig om de fiets te gebruiken. Je registreert je via een app. Het volstaat om de app te openen en de QR-code op het slot te scannen. Daarmee wordt het slot geopend. Op het einde van de rit moet men het slot manueel sluiten", duidt Bernard De Groote van Mobit.

Korte afstand

"We starten het proefproject in september met 200 fietsen, goed voor 4.000 gebruikers. Het Mobit-platform kan voor de stad heel wat informatie opleveren: aantal fietsritten per dag, welke tijdstippen, welke trajecten, uitgespaarde CO2", aldus de schepen van mobiliteit Axel Weydts. "Vanuit de stad hopen we het aantal fietsers te zien toenemen, zeker voor korte afstanden." (PVH/JVGK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!