Fiets met ons mee op Toernee Pedal op 24 en 25 juni

Toernee Pedal is er voor iedereen. © David Samyn
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Volg Toernee Pedal langs de West-Vlaamse grensroute! Op 24 en 25 juni rijden we met z’n allen de grenzen van West-Vlaanderen af. Van Oostende naar Waregem en van Waregem naar Oostende is dat. Kruip in ons wiel, supporter langs de weg, omarm onze provincie, … Samen zoeken we onze grenzen op. Wij westvlaanderen!

Schrijf je in op www.toerneepedal.be

Jawel hoor, op 24 en 25 juni gaan we met z’n allen fietsen! En niet zomaar van A naar B. We fietsen de volledige West-Vlaamse grens af: van Oostende over Damme naar Waregem en – de dag erop – van Waregem richting Poperinge opnieuw naar Oostende! De enige echte Ronde van West-Vlaanderen dus.

In het spoor van Klaas

De 27-jarige Klaas Lannoy uit Geluveld werkte een jaar aan deze grensroute. Op 24 en 25 juni rijdt hij de provincie rond, met ons allen in het spoor van onze eigen West-Vlaamse ‘Forrest Gump’.

Sluit aan waar je maar wilt!

Iedereen mag meefietsen! Sluit dus gerust aan. Waar je inpikt of hoeveel kilometers je fietst, het doet er niet toe. Gezellig samenrijden is de boodschap.

De échte sportievelingen wagen zich natuurlijk liever aan de hele toernee.

Op 24 juni wordt van Oostende naar Waregem gefietst, goed voor 130km. Op zondag 25 juni gaat het van Waregem terug naar Oostende, zo’n 230km verder.

Supporters zijn van harte welkom langs het parcours!

Heb je geen zin om te fietsen? Maar ben je een West-Vlaming in hart en nieren? Dan kan je ook naar het parcours afzakken en supporteren voor Klaas en zijn volgelingen. Op onze website kan je laten weten waar je precies zal supporteren. We houden de straatkanten goed in de gaten want we hebben leuke prijzen voor de beste supporters! Haal dus die die hard West-vlaming in je naar boven en bedenk een originele actie langs het parcours.

Ontdek je provincie!

Grenzen hebben altijd iets mysterieus. Nu eens desolaat, dan weer een bruisende ontmoetingsplaats. Eén ding staat vast: de grens laat niemand onbewogen. Je zal ervan versteld staan hoeveel mooie, onbekende plekjes onze provincie rijk is. Geniet van de natuur, de vele supporters langs de weg en de activiteiten bij de tussenstops.

In het spoor van burgemeesters en BV’s

Inderdaad, de grensburgemeesters bestijgen het stalen ros, net als enkele bekende “lokale” BV’s. Het belooft een bonte bende te worden. Onze wegkapitein en bezieler Klaas Lannoy leidt het peloton. Fiets jij ook mee in zijn spoor?

Iedereen is welkom op 24 en 25 juni.
Iedereen is welkom op 24 en 25 juni.© David Samyn

Schrijf je in op www.toerneepedal.be!

Afspraak op zaterdag 24 en zondag 25 juni.

Van Oostende naar Waregem en van Waregem naar Oostende.

Sluit aan waar je wil en fiets mee, zolang je maar wil…

…of leg de volledige afstand af (dag 1: 130km, dag 2: 230km)

Breng je deelnameformulier binnen langs het parcours en maak kans op een van de vele prijzen zoals stadsfietsen ter waarde van 700 euro!

Supporters zijn van harte welkom langs het parcours!

Voor alle info www.toerneepedal.be

https://www.youtube.com/watch?v=9YZCViJyujI

Waarom Klaas een Grensroute uitstippelde…

Fiets mee in het spoor van Klaas Lannoy.
Fiets mee in het spoor van Klaas Lannoy.© David Samyn

De fiets

“Lange sportinspanningen hebben me steeds aangesproken. Al op jonge leeftijd was ik geboeid door fietsen. Toen we met het gezin na een lange fietstocht 95 kilometer op de teller hadden, reed ik ‘s avonds nog 4 blokjes van 1,25 kilometer om boven de grens van de 100 kilometer uit te komen.

In het middelbaar fietste ik dagelijks naar Ieper. Een route met een betekenis: van het plateau van Geluveld (hetgeen quasi de volledige eerste wereldoorlog Duits gebied was) doorheen de Menenpoort Ieper binnen, de stad die de Duitsers nooit in handen kregen.

Op mijn achttiende fietste ik samen met een jeugdvriend naar de Mont Ventoux. Daar aangekomen beklommen we de Reus van de Provence met onze stadsfietsen drie keer op één dag.

Tijdens mijn studentenjaren werkte ik in juli als redder in De Panne. Dagelijks fietste ik met mijn mountainbike 100 kilometer van en naar het werk. ‘s Morgens betekende dit vaak een gevecht doorheen De Moeren tegen een keiharde Westenwind.

De straat waar ik opgroeide, staat onder wielertoeristen gekend als de poort richting Heuvelland. Naast een fietsknooppunt passeert ook The Legacy fietsroute en de Tabaksroute door onze straat.”

Geografie

“Al op jonge leeftijd was ik erg geboeid door aardrijkskunde en meer bijzonder door grenzen. Dat mijn grootouders op een drietal kilometer van de grens met Frankrijk wonen, vond ik bijvoorbeeld erg speciaal. Daarnaast tekende ik vaak landkaarten over.”

En… West-Vlaanderen

“Maar het is vooral mijn voorliefde voor West-Vlaanderen die ervoor gezorgd heeft dat ik op het idee kwam om de grens van West-Vlaanderen af te fietsen. Ik hou van de West-Vlaamse mentaliteit, ons dialect en ons landschap. Op weekdagen woon en werk ik meestal in Antwerpen en Brussel. Wanneer ik op vrijdagavond voorbij het bord ‘West-Vlaanderen’ rij op de E17, dan voelt dit telkens opnieuw aan als thuiskomen.

In het voorjaar van 2016 leek het fietsen van de grens van West-Vlaanderen me een haalbaar plan. Het uitstippelen van de route vergde veel tijd. Door het parcours meerdere keren te fietsen en telkens de nodige correcties door te voeren, kon ik uiteindelijk een route van 360 kilometer uittekenen waarbij de oppervlakte tussen de route en geografische grens van onze provincie minimaal is.

Hopelijk genieten jullie er evenveel van als mij.”

Klaas Lannoy werd in het voorjaar van 1990 geboren en woont al zijn hele leven in Geluveld. Hij werkt als financieel auditor bij Deloitte en gaat in het weekend vaak sporten. Daarnaast brengt hij ook veel vrije tijd door bij zijn vriendin Paulien.