Fiat voor ondergrondse bierleiding in Brugge

Redactie KW

Het Brugs stadsbestuur heeft op voorstel van schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V) het project van een ondergrondse bierleiding vergund. De 3,2 km leiding door de Brugse binnenstad moet brouwerij De Halve Maan met haar bottelarij ondergronds verbinden.

Brouwerij De Halve Maan had een aanvraag ingediend om een ondergrondse voedingskabel (in casu een bierleiding) aan te leggen van de brouwerij op het Walplein naar de bottelarij in de Lieven Bauwensstraat in het bedrijventerrein Waggelwater.

Het gaat om een volledig ondergrondse constructie.

Momenteel moet het bier dat gebrouwen wordt in de brouwerij op het Walplein afgevoerd worden met tankwagens naar de bottelarij in het Waggelwater. Dit maakt dat er nu meerdere malen per week tankwagens moeten plaatsnemen voor de gevels om deze te vullen met bier.

Dit is hinderlijk voor de omgeving maar vraagt ook een grote logistieke kost. en kost ook veel tijd. Door de aanleg van een ondergrondse leiding kan het bier direct doorstromen naar de bottelarij en valt de overlast van de tankwagens op het Walplein voor het ophalen van het afgewerkte product weg.

Open sleuf

De volledige leiding volgt een tracé over 3,2 km, waarvan 640 meter in open sleuf. De leiding loopt via het Walplein, door de Zonnekemeers, de Oostmeers, Sint-Jan in de Meers, onder het Zand, de Hoefijzerlaan, naar de Bevrijdingslaan om zo toe te komen in het bedrijventerrein Waggelwater. Deze voedingskabel bestaat uit 4 kleinere buizen en wordt uitgevoerd via gestuurde boringen, dit wil zeggen dat men op een plaats een put maakt en dan de buis hierin boort zonder op het volledige tracé de straten te moeten openleggen. Een uitvoering met één gestuurde boring bleek financieel maar ook technisch niet haalbaar.

Boringen

Er werd gezocht naar een methode om zo lang mogelijke boringen te maken. In totaal worden 6 gestuurde boringen voorzien. De gestuurde boring zal onder mee gebeuren tussen de Hoefijzerlaan en de Bevrijdingslaan en onder de Binnen- en Buitenvestinggracht door. Een deel van de aanleg wordt ook uitgevoerd in open sleuf, nl. ter hoogte van het Walplein en in de middenberm van de Bevrijdingslaan. Door de uitvoering in fases (9-tal) en door middel van gestuurde boringen blijft de plaatselijke hinder steeds beperkt tot een aantal dagen, zegt schepen Demon. Het aantal fases voor de uitvoering zal nog verder in detail onderzocht worden aangezien verschillende fases parallel en gelijktijdig kunnen uitgevoerd worden.

Enkel op de verbindingspunten worden plaatselijk een aantal putten gemaakt in het wegdek. Alle leidingen komen onder het openbaar domein, er wordt niet aan private eigendommen geraakt, zegt Franky Demon.

Voor het project werd door de brouwerij een vergunning ingediend en deze werd op het College van Burgemeester en Schepenen van 31 augustus verleend. “Bij de uitvoering van het project zal rekening worden gehouden met geplande infrastructuurwerken zodat de leiding voldoende diep en/of buiten de geplande tracés komt te liggen”, schetst Franky Demon.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier