Extra verkeerslichten langs Noordlaan in Torhout

Op het kruispunt van de Noordlaan met de Industrielaan zijn er verkeerslichten voorzien. © Foto JS
Johan Sabbe

Maandagavond had de gemeenteraad het over de heraanleg van de Noordlaan in Torhout. De werkzaamheden worden uitgevoerd in functie van de waterhuishouding. En tegelijkertijd wordt het gevaarlijke kruispunt met de Industrielaan aangepakt.

Op dat kruispunt worden er verkeerslichten geplaatst. De uitvoering van het ingrijpende project gaat pas in de loop van 2018 van start, maar dit najaar zal er al aan de nutsleidingen gewerkt worden.

Kruispunt met Industrielaan cruciaal

Voorzitter van de gemeenteraad Norbert De Cuyper (CD&V) was terug van weg geweest. Anderhalve maand geleden liep hij bij een val een dubbele bekkenbreuk op, met vijf weken verblijf in het ziekenhuis tot gevolg. Hij leidde maandagavond de vergadering vanuit een rolstoel.

Eva Maes (N-VA) merkte als partijgenote van Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts op dat het project-Noordlaan op de eerste plaats bedoeld is om toekomstige wateroverlast te voorkomen. Vandaar de realisatie van een enorm bufferbekken net naast restaurant Chantilly. “De heraanleg van het wegdek is dus niet aan de orde”, zei ze.

Wel worden de kruispunten met enerzijds de Aartrijkestraat en anderzijds de Industrielaan aangepast. Ter hoogte van de Aartrijkestraat blijven de huidige verkeerslichten behouden en ter hoogte van de Industrielaan – aan het opvallende, groene Infrax-gebouw – worden er extra verkeerslichten geplaatst. Dat laatste kruispunt moet het centrale aanrijpunt worden voor het verkeer van en naar Aartrijke. Vanuit de richting Aartrijke zal het zware vervoer langs de Aartrijkestraat via de Industrielaan naar de Noordlaan geleid worden. Het is de bedoeling om het stukje Aartrijkestraat tussen de Industrielaan en de Noordlaan zo autoluw mogelijk te maken.

Landschapspark aan de rand van de stad

“Het genoemde bufferbekken zal een capaciteit van 15.000 m³ hebben”, aldus schepen van Leefmilieu en Natuur Elsie Desmet (CD&V). “We grijpen de kans om bij dat wateroppervlak een groene cluster te creëren aan de rand van de stad: een zogenoemd landschapspark. De kans is groot dat er een boomgaard komt, net als volkstuintjes en een speelweide. Ook is er een fietsverbinding voorzien richting Gwijde van Dampierrestraat.”

In de Noordlaan wordt er langs de zijde van het bufferbekken een parallelle ventweg aangelegd. Tijdens de werkzaamheden zal er doorgaand verkeer mogelijk blijven. Er zal dus geen sprake zijn van grote verkeershinder en wegomleggingen zoals bij de recente heraanleg van de Oostendestraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier