Ergernis groeit over ‘overbodige’ rode lichten in Brugge

Redactie KW

Rode lichten langs een drukbereden weg, voor een straat waar amper verkeer uit komt gereden: het stoot al langer tegen de borst van het Studie- en Actiecomité uit Brugge.

In een boze brief aan het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer hekelt het Studie- en Actiecomité van Sint-Pieters dat – ondanks eerdere beloftes – er nog niks veranderd is aan de gevaarlijke situatie van de verkeerslichten langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Al in oktober 2012 kaartte Frank Verleye van het comité het probleem aan en kreeg hij te horen dat de oplossing in november van dat jaar al zou komen. Maar dat gebeurde niet. De verkeerslichten langs de Sint-Pieterskaai, ter hoogte van de Slachthuisstraat, blijven nutteloos rood oplichten.

Februari 2015, en de toestand is nog altijd zoals toen. “Op de informatievergadering naar aanleiding van de heraanleg van de Sint-Pieterskaai werd toen beloofd dat de lichten enkel rood zouden kleuren als er een bus van De Lijn vanuit de Slachthuisstraat de Sint-Pieterskaai wil oprijden”, schrijft de man in zijn brief aan het AWV. “Maar de lichten kleuren nog rood voor het verkeer op de Sint-Pieterskaai, ook al komt er nagenoeg geen verkeer uit de Slachthuisstraat.”

Ook wie groen licht krijgt, kan niet door

Frank Verleye nam deze week de proef op de som. “Zowel woensdagochtend als -avond moest ik opnieuw voor het rood licht halt houden. De fietsers, die zich toen ter hoogte van de verkeerslichten bevonden, negeerden het rood licht omdat er toch in de verste verte geen voertuig te bespeuren was in de Slachthuisstraat.”

“Bovendien had het rood licht, voor het gemotoriseerd verkeer dat langs de Sint-Pieterskaai in de richting van de Scheepsdalebrug reed, woensdagavond tot gevolg dat deze voertuigen niet konden doorrijden tot aan de Scheepsdalebrug. Toen bevond er zich geen enkel voertuig in het gedeelte tussen de Slachthuisstraat en de Blankenbergse steenweg en was het groen licht om de Sint-Pieterskaai te verlaten. Gevolg: ook frustratie bij de bestuurders die niet kunnen doorrijden tot voorbij de lichten met de Blankenbergse steenweg, omdat ze door de zinloze instelling van de verkeerslichten nutteloos tijd verliezen en nutteloos brandstof verbruiken”, aldus nog Frank Verleye, die er op rekent dat er, in het belang van zowel fietsers als bestuurders van andere rijtuigen, eindelijk verandering komt in deze situatie.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier