Eindelijk busverbinding voor Roksemnaars

Burgemeester Ignace Dereeper en schepen van Mobiliteit Myriam Maes bij de kerk van Roksem waar een extra halte van lijn 22 van en naar Oostende komt. © LIN
Redactie KW

Vanaf 10 december wordt lijn 22 van Oostende naar Ettelgem uitgebreid. “Het stadsbestuur vraagt al jaren aan De Lijn om Roksem ook te bedienen, maar dat werd telkens afgewezen wegens financieel niet haalbaar”, vertelt schepen van Mobiliteit Myriam Maes.

De inwoners van Roksem zijn zelf al heel lang vragende partij voor de verbinding. Zo is het tot op vandaag onmogelijk om met het openbare vervoer het centrum van Oudenburg, laat staan Oostende, te bereiken. Zeker voor wie in de zone tussen Zerkegem en Westkerke woont, is een verplaatsing met de bus uitgesloten. Daar komt nu verandering in, want op zondag 10 december vertrekt lijn 22 om 8.32 uur voor het eerst richting Roksem en Westkerke om reizigers op te halen. “Samen met de burgemeester ben ik altijd blijven lobbyen”, aldus Myriam Maes. “Tot onze eigen grote verbazing kwam onlangs een ‘ja’ van De Lijn. Maar wel met een voorwaarde: Oudenburg moet zelf opdraaien voor de extra kosten.”

Nieuwe haltes

“Op zondag 10 december zal het eindpunt van lijn 22 voor de eerste keer niet het Essenthoplein van Ettelgem zijn, maar Westkerke. Er komen nieuwe haltes, zoals Dorpsstraat/Paddegatstraat Ettelgem, Korte Vijfwegstraat Ettelgem ter hoogte van domein De Hoge Dijken, ongeveer aan het kruispunt van de Oude Brugseweg met de Hoge Dijken in Roksem, de kerk in Roksem en Gistelsesteenweg in Roksem ter hoogte van huisnummer 100″, legt Myriam Maes de nieuwe verbinding uit.

De uitbreiding is mogelijk dankzij de financiële tussenkomst van de stad

De Lijn heeft een folder laten drukken waarin ze meldt dat ze haar aanbod in Oudenburg herschikt, hiermee tegemoet komend aan de vraag van de stad naar een permanente verbinding tussen de hoofdgemeente en de deelgemeenten. “De uitbreiding is mogelijk dankzij de financiële tussenkomst van de stad“, aldus De Lijn. En die financiële tussenkomst bedraagt jaarlijks 45.000 euro.

“We zijn blij dit te kunnen realiseren, zeker in het vooruitzicht van de bouwprojecten die voor Roksem op stapel staan”, voegt burgemeester Dereeper er aan toe. “Rechtover de kerk heeft WoonWel de gronden verworven en daar komt een eerste nieuw project met huurwoningen. Ook tussen het Bolsjevistenplein en de Oude Brugseweg zal de sociale bouwmaatschappij in de komende jaren een project realiseren. En als derde is er het privé-initiatief met nieuwe woongelegenheden op de gronden rechtover de begraafplaats van Roksem. Zo zal met de tijd Roksem eindelijk een echt centrum krijgen. Wat het kerkgebouw betreft, is zeker dat het straks een andere functie krijgt. Mogelijks komt er een dorpshuis.”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier