Eerste ‘velobaar’ van West-Vlaanderen staat in Kortrijk

Redactie KW

De velobaar staat in de Condédreef in Kortrijk, vlak bij het Ei.

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) deed inspiratie op tijdens een studiereis in mei 2014 met Leiedal in dé wereldfietsstad Kopenhagen. “Het concept is even geniaal als het eenvoudig is”, legt Axel Weydts uit. “Waar fietsers moeten wachten aan een rood licht of een overweg, wordt hen een comfortabele steun aangeboden.”

“Dit is uiteraard niet dé grote en belangrijke investering, maar het is een leuk extraatje”, vindt de schepen zelf. Axel Weydts selecteerde die plek omdat hij er vaak aan het rood licht staat met de fiets en vaststelde dat heel wat fietsers zich vasthouden aan het verkeerslicht om te wachten. De plek ligt bovendien midden in de belangrijke en veel gebruikte fietsroute van centrum Kortrijk naar Hoog Kortrijk.

Net als in Kopenhagen, wordt er ook werk gemaakt van ‘branding’, door er de logo’s van ‘Kortrijk Fietst’ op te plaatsen, met een de leuke slogan. Die slogan, ‘De velobaar, uw steunpilaar’, werd bedacht door Stijn Tyteca van Mobiel.

De firma Vanthuyne nv uit Nieuwpoort vervaardigde de baar, die 1.571 euro kostte voor twee stuks. Medewerkers van de stad Kortrijk plaatsten de baar. “Bij mijn weten is dit de eerste velobaar van West-Vlaanderen”, aldus schepen Weydts.In Turnhout staat er ook al eentje aan een overweg, dat was de eerste in Vlaanderen. Fietsers mogen suggesties doen voor nieuwe, goede locaties, al mogen voetgangers uiteraard niet gehinderd worden en mag er geen uitrit of garage belemmerd worden…”

(FV/AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier