Eerste snellader staat aan Kennedyrondpunt in Oostende

Redactie KW

De eerste van 25 snelladers van Luminus werd in gebruik genomen aan het Q8-station aan het Kennedyrondpunt. “Een belangrijke steun uit de private sector”, zegt Vlaams minister Tommelein.

“We plaatsen 18 snelladers op terreinen van Q8 en 7 bij Decathlon-vestigingen. Ze maken deel uit van een Europees netwerk van 300 snelladers”, zo duidt Geert Leppens van Luminus “De snellader heeft een groter laadvermogen. Op 30 minuten is 80 procent van de batterij van elektrische wagens opgeladen. Na een uur is er voldoende energie om 250 km ver te rijden.”

Ze worden op strategische punten geplaatst; in Oostende aan het eind van de A10-autostrade aan het tankstation. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) : “Er is aan het stadhuis al een publieke gewone laadpaal, een samenwerking van Eandis en Infrax. Tegen 2020 moeten er 2.500 laadpalen zijn in Vlaanderen. Maar ook de initiatieven van de private sector voor snellaadpalen zijn belangrijk. Het is een oplossing voor mensen die zich zorgen maken of ze met hun elektrische wagen wel op tijd ergens zullen geraken. Dat Luminus en Q8 nu de palen plaatsen langs snelwegen is een goede zaak want ze maken deel uit van een netwerk waardoor je straks met de elektrische auto kan rijden van Oostende naar Parijs. Dat type wagen is de toekomst want de meeste producenten schakelen over naar elektrisch.” Bij de inhuldiging trotseerde men een fikse sneeuwbui.

(efoo/foto efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier