Eerste openbare elektrische laadpaal in Oostkamp

Burgemeester Jan de Keyser toont hoe eenvoudig een elektrische wagen kan aangesloten worden op de laadpaal in de Marechalstraat. © PH
Redactie KW

Maandagnamiddag werd de eerste laadpaal voor elektrische wagens in Oostkamp ingehuldigd.

De laadpaal staat in de Marchelstraat ter hoogte van het ACV-gebouw. Burgemeester Jan de Keyser is alvast tevreden: “Dit betekent een volgende stap naar duurzame mobiliteit. Het is ook één van de initiatieven van de gemeente om te slagen in het engagement om de CO²-uitstoot met 20% te verlagen tegen 2020, een belangrijke pijler van Oostkamp 2030 én een onderdeel van het Burgemeestersconvenant dat Oostkamp heeft ondertekend. De laadpaal werd geplaatst in samenwerking met Eandis en Allego, dat instaat voor het beheer en de exploitatie. Je wagen opladen kost 0,31 euro per kWh.”

Belangrijke aanvulling op het aanbod

Benedict Missault van Eandis, demonstreerde hoe je de laadpaal moet gebruiken: “Naast thuisladen (70%) en laden op het werk (20%), zijn publieke laadpalen (10%) een belangrijke aanvulling op het aanbod. Vlaanderen beloofde in 2015 om samen met Eandis 7.400 oplaadpunten of 3.700 laadpalen te voorzien tegen 2020, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. Vanaf nu heeft Oostkamp dus ook zijn eigen publieke laadpaal. In 2018 voorziet de gemeente nog een tweede laadpaal. Die komt op het Sint-Elooisplein in Ruddervoorde. Het is niet altijd makkelijk om een geschikte plaats te vinden. Toch hopen we er tegen 2020 een vijftal in Oostkamp te plaatsen.”

“Ik rij hybride en ervaar toch duidelijk de voordelen van elektrisch rijden”, besluit burgemeester de Keyser. “In het aanbod van oplaadpalen en de snelheid van opladen moeten er echter nog grote stappen voorwaarts gezet worden, maar ik heb daar het volle vertrouwen in. De Oostkampse stap is alvast een belangrijke stap in de goede richting.”

(PH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad van 16 februari 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier