Eerste ‘eco-veloduct’ van West-Vlaanderen staat in Kortrijk

Redactie KW

Boven de Ziekenhuisweg nabij ‘Het Ei’ in Kortrijk loopt er voortaan een brug voor fietsers én dieren.

Eind 2015 werd gestart met de herinrichting van de President Kennedylaan, tussen de nieuwe rotonde aan de Munkendoornstraat en de Marionetten. Tegelijk werd ook de nieuwe Ziekenhuisweg aangelegd, die de verbinding maakt tussen de Kennedylaan en de verkeerswisselaar Kortrijk Zuid, beter bekend als “Het Ei”. Eind 2016 werd de Kennedylaan al opengesteld.

De voorbije maanden moesten fietsers en wandelaars gebruik maken van een tijdelijke brug of van een omleiding om de Ziekenhuisweg over te steken. Zeker in de donkere wintermaanden was dat niet altijd even evident. Maar met de asfaltering van het eco-veloduct kunnen fietsers en wandelaars nu terug comfortabel fietsen en wandelen over de hele lengte van het Bruyningpad.

Oversteekplaats voor mens en dier

“Het eco-veloduct is een primeur in West-Vlaanderen”, zegt schepen Axel Weydts. “Een eco-veloduct dient als oversteekplaats voor dier en mens. De brug heeft een fietspad met daarnaast een onverhard deel voor overstekende dieren. Voor fietsers maakt het eco-veloduct de verbinding op het Bruyningpad over de Ziekenhuisweg. En voor de dieren maakt het eco-veloduct de verbinding tussen het Kennedybos en het landschapspark de Marionetten.”

De kostprijs voor de herinrichting van de Kennedylaan, het aanleggen van het eco-veloduct en de nieuwe verbindingsweg met het Ei bedraagt in totaal iets meer dan 2,6 miljoen euro. De werken gebeuren in opdracht van de stad Kortrijk, maar ook het Vlaams Gewest en AZ Groeninge betalen mee. Het Vlaams Gewest subsidieert voor een kleine 1,1 miljoen euro, AZ Groeninge betaalt 300.000 euro.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier