Eenrichtingsverkeer in Kasteelweg in Vleteren

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond werd een aanvullend verkeersreglement unaniem goedgekeurd.

Naar aanleiding van de werkzaamheden in de Kasteelweg die bijna afgerond zijn, werd voorgesteld om de verkeersituatie definitief aan te passen als volgt: eenrichtingverkeer in de Kasteelweg vanaf het kruispunt met de Kasteelstraat tot het kruispunt met de M. Vandewynckelstraat in de rijrichting van de Reningestraat. Aangezien de rijweg hier door de werken nog smaller geworden is, was het aangewezen in dit stukje te werken met eenrichtingsverkeer. In het kader van de verkeersveiligheid zullen er ook twee houten paaltjes geplaatst worden op de hoek met de Kasteelweg en Kasteelstraat.

Minister Ben Weyts (N-VA) antwoordde op de motie rond de zone 30 in Westvleterendorp, die eerder gestemd werd in de gemeenteraad. “We zijn bezig met een grondige evaluatie, en tellingen in het kader van de kilometerheffing. Resultaten worden eind september verwacht, dan zullen waar nodig verdere stappen ondernomen worden”, aldus de minister. Waarop burgemeester Stephan Mourisse (LVP) tijdens de gemeenteraad zei: “We kennen ondertussen dat woordje ‘bezig’. We zijn een jaar verder, en er is nog niets gebeurd.”

Minister Weyts: “Aan het verhoogd plateau in Westvleterendorp mag volgens de wegcode slechts 30 kilometer per uur gereden worden. Maar daar mag desgewenst aangegeven worden met verkeersbord F4a ‘zone 30 km/u’, via een aanvullend reglement uit de gemeenteraad. Het plateau volledig wegwerken zal nefaste gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid- en leefbaarheid in de dorpskern.”

Bewoners van Westvleterendorp hadden aan de diensten AWV gevraagd om ter hoogte van het verhoogd plateau extra borden te plaatsen met 30 km/uur om zo de snelheid te beperken. Zij kregen ook als antwoord dat de maximumsnelheid op een plateau vastligt op 30 km/uur volgens de wegcode, en dat bijkomende signalisatie ter hoogte van het verhoogd plateau niet wenselijk is. Er kan wel een iets ruimere zone dertig afgebakend worden aan de hand van een F4a -bord zone 30 km/uur. Daardoor dient een zone 30 afgebakend te worden.

De gemeenteraad stelde voor om Zone 30 in te voeren van de St-Maartensstraat langs ene kant (ter hoogte van Westvleterenstraat) tot aan de andere kant (ter hoogte van Westvleterendorp). Er volgt nog een overleg met AWV op donderdag 28 september.

(AHP-Foto RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier