Eén op de vier gecontroleerde moto’s overschrijdt geluidsnorm in Oudenburg

Redactie KW

Zondagnamiddag werd in Oudenburg in het kader van het BOOMM-project (Bewust Oudenburg Omgaan Met Milieu) een decibel-actie gehouden.

Van 13 tot 18 uur werden langs de N358 en de N368 motorfietsen gecontroleerd. Bedoeling van deze preventieve actie was de motorfietsen te controleren op geluid en deze bewust te maken van het lawaai dat de ze produceren. De aanvaardbare norm voor een moto bedraagt 85 decibel.

Er werden 133 moto’s gecontroleerd, 35 daarvan tekenden meer dan 85 DB, 5 hebben de grens van 100 DB overschreden en 1 moto liet zelfs 111 DB optekenen. Hiervoor werden 18 ‘PVW’s’ (processen-verbaal van waarschuwing) opgesteld. Er waren 30 opmerkingen inzake motorkledij en er werden 10 OI’s uitgeschreven (vooral voor technische eisen en 1 voor het rijden op het achterwiel). Er werden tevens 40 bestuurders gecontroleerd op alcohol, allen waren negatief.

Dat er een noodzaak is aan dergelijke preventieve acties bewijzen de cijfers van het voorbije weekend nogmaals, het was jammer genoeg weeral een zwart weekend voor de motorrijders met een trieste balans van 3 doden en 3 zwaargekwetsten in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier