Drie weken na zandstorm is zand in Mariakerke nóg niet weg

Fietsen op en over de zandophopingen. Makkelijk is anders. © DJ
Redactie KW

Enkele bewoners van de Duinenstraat in Mariakerke zijn misnoegd omdat er in de buurt nog steeds heel wat zandophoping ligt. ‘En dat drie weken na de laatste zandstorm’, klinkt het. De stad belooft een oplossing.

Buurtbewoners van de Duinenstraat stuurden gisteren een boze mail naar de directie Openbaar Domein omdat er nog steeds heel wat zand in hun straat lag. Enkele uren later werd de grootste zandberg in de straat al verwijderd door de stadsdiensten. Maar op het fietspad langs de dijk ter hoogte van de Troonstraat ligt het zand er nog altijd in hopen. Voor fietsers is het op sommige plaatsen zo goed als onmogelijk om te fietsen.

“Het is nochtans al bijna drie weken geleden dat er een zandstorm was”, zegt buurtbewoner Etienne Roels. “In de Paasvakantie passeren er hier heel wat mensen. De zandophopingen zijn geen zicht, maar zijn ook niet veilig. Bovendien bevindt het revalidatiecentrum BZIO zich hier vlakbij. Ook voor deze minder mobiele mensen is het geen pretje om hier te wandelen. Zelf zijn we vorige week met de fiets om boodschappen geweest naar Middelkerke, maar het was onbegonnen werk door het zand op het fietspad”.

De stad belooft ook in Mariakerke het zand te komen opruimen.
De stad belooft ook in Mariakerke het zand te komen opruimen.© DJ

De buurtbewoners zijn vooral verwonderd dat in Oostende zelf het zand wel al verwijderd werd. “Mariakerke staat in de kou. Onze wijk behoort nochtans ook tot Oostende. Dit is trouwens niet de eerste keer dat we ons ongenoegen uiten. Telkens het stormt, blijft het zand hier weken liggen”, aldus nog Etienne Roels.

Het stadsbestuur spreekt over onvoorziene omstandigheden en belooft eerstdaags een oplossing. “Vorige week hebben we de werken moeten staken, omdat er nog te veel wind was. Opkuisen was zinloos. Het was als water naar de zee dragen. Bovendien was het ook de periode van beplanten en gras maaien, en is het ruimen van zand er onverwachts bijgekomen. We moesten dus prioriteiten stellen. De zones die gevaarlijk waren werden daarom eerst aangepakt”, reageert burgemeester Vandecasteele.

De stad Oostende heeft de opruimwerken intussen opnieuw aangevat. “De Zeedijk en de Duinenstraat worden eerst opgeruimd. Daarna wordt het strand genivelleerd”, besluit de burgemeester.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier