Dorpsstraat in Leffinge hekelt snel en zwaar verkeer

Redactie KW

Na een zoveelste bijna-ongeluk voor zijn deur heeft Pieter Barra uit de Dorpsstraat er genoeg van.

Sinds hij een aantal jaren geleden zijn intrek nam in nummer 82 kwam Pieter Barra al verschillende keren in aanvaring met het gemeentebestuur. “Het begon met een riooldeksel voor de deur dat een put creëert waardoor alles schudt als er een voertuig over rijdt”, steekt hij van wal. “Een euvel dat na al die tijd nog steeds niet opgelost is. Maar het probleem zit eigenlijk dieper. Het verkeer in de Dorpsstraat rijdt gewoon te snel en veroorzaakt zo een levensgevaarlijke situatie aan de markt.” In de straat geldt vanaf de kerk tot aan de begraafplaats een beperking van 50 kilometer per uur. “Op de markt zelf is dat slechts 30 per uur,” gaat buurman Peter Brock verontwaardigd verder. “Maar velen houden zich daar niet aan en komen vanuit Oostende aan geschuurd. Ze moeten dan vol in de remmen om de bocht op de markt te halen. Het gebeurde al meer dan eens dat een voertuig rechtdoor naast het bushokje belandde. Tot nu toe zonder al te veel erg, maar moeten we echt wachten tot er slachtoffers vallen? Men investeert wel 1,2 miljoen in het nieuwe jaagpad, dus waarom kan dit niet aangepakt worden?”

Zwaar verkeer

Bovendien is het zware verkeer niet toegelaten in de dorpskern, maar daar is in de praktijk weinig van te merken. “Buitenlandse vrachtwagens die op hun gps vanuit Oostende naar de autostrade willen, worden van de Torhoutsesteenweg steevast door Leffinge geleid in plaats van via Gistel te gaan”, aldus Ines Slambrouck. “De Dorpsstraat is daar niet op voorzien. Op het gedeelte van de markt richting de brug is het zelfs bijna niet verantwoord om met je kinderen op het voetpad te wandelen. Het is er gewoon te smal!”

En dat zware verkeer zorgt nog voor een ander probleem. “Als er een vrachtwagen of Lijnbus passeert, davert de hele straat”, verzekert Pieter. “Dat zorgt niet enkel voor schade aan de huizen, maar veroorzaakt ook een hoop storend kabaal.” Zelfs tractoren maken gebruik van de Dorpsstraat. “En ook zij mogen er eigenlijk niet in”, zegt Peter. “Vorig jaar hebben we zelfs de politie en de brandweer moeten bellen omdat er grote stukken klei van hun banden op de markt terecht was gekomen.”

Niet praktisch

Een paar jaar geleden werd de hele Dorpsstraat nog vernieuwd, maar de bewoners lachen die verbouwingen weg. “De gemeente heeft overal van die kleine stenen gelegd, maar die worden stuk gereden. Ze zijn bovendien enorm glad: zodra het een beetje regent, ga je bij de kleinste rempoging schuiven. Het moet er allemaal mooi uit zien, maar praktisch is het niet.” De inwoners zijn trouwens bang om hun auto nog in hun straat of op de markt te parkeren. Zo raakte de wagen van Erna Leyre volledig vernield na een aanrijding en werd ook bij Pieter al twee keer de spiegel afgereden. “Ik heb zelfs een tweede garage gezocht want ik wil mijn auto niet meer op straat zetten,” geeft Patrik Jeurissen nog mee.

Metingen

De gemeente benadrukt dat het merendeel van de automobilisten zich aan de opgelegde snelheid houdt. Metingen begin dit jaar tonen aan dat 99,43 procent van de voertuigen trager rijdt dan 50 kilometer per uur. “Iedereen weet dat er bepaalde wegen zijn die niet geschikt zijn om vlug te rijden”, aldus burgemeester Janna Rommel-Opstaele. “De bocht aan de Dorpsstraat is een typisch voorbeeld van een plaats waar extra voorzichtig gereden moet worden. Die bocht ligt er al minstens 100 jaar, we kunnen ze moeilijk verleggen. Het aanpakken van overdreven snelheid blijft uiteraard een prioriteit en gebeurt zowel preventief als repressief, maar ongevallen volledig uitsluiten is helaas niet mogelijk. Op termijn wordt het stuk Dorpsstraat vanaf de draai richting Oostende vernieuwd en dan zal bij de inrichting zeker rekening gehouden worden met de snelheidsbeperking.” De bewoners blijven echter sceptisch. “Wanneer werden die metingen uitgevoerd? Ze zouden beter aan de bewoners vragen hoe het er elke dag aan toe gaat. Vorig weekend was de straat afgesloten voor Leffingeleuren en was het hier zalig,” besluiten de buren met de nodige zin voor ironie.

(Heidi Depoover)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier