“Door de wegenwerken davert mijn huis gewoon kapot”

"De wegenwerken in mijn straat werden niet aangekondigd", aldus boer Desimpel. © MVO
Redactie KW

Boer Luc Desimpel is in alle staten. Ook zijn straat maakt deel uit van de grootse wegenwerken die de stad Veurne heeft aangevat, maar volgens hem zijn die in de Cobergherstraat helemaal niet nodig en maken ze zijn huis kapot.

Boer Desimpel is niet te spreken over de gang van zaken. “Er waren werken gepland in de Moeresteenweg, en daarvan werden alle bewoners een jaar geleden op de hoogte gebracht. Maar ik niet, want ik woon in de Cobergherstraat. Officieel weet ik dus helemaal niks over het verloop van de werken en eigenlijk heb ik ook niks te maken met de werken in de Moeresteenweg. Het wegdek in mijn straat is in goede staat en daar zijn geen herstellingen nodig.”

“Maar ineens kreeg ik een schrijven dat er toch werken voor mijn deur zouden uitgevoerd worden. Dat stond in een brief die ik ontving 14 dagen voor de werken begonnen. Dat snap ik niet hé, jarenlang hebben ze geen geld om de wegen in slechte staat te vermaken en nu gaan ze geld verspillen om een nieuw wegdek aan te leggen op plaatsen waar het niet nodig is.”

Schade vergoeden?

“Ik woon hier al zo lang op mijn boerderij, die nu ook nog eens zo goed als onbereikbaar is. Mijn woonhuis dateert van voor de oorlog en nu ben ik bang dat het door de werken zal scheuren of instorten. Je moet dat zien… eerst komen ze hier met grote machines pal tegen mijn deur grote putten graven, dan hebben ze een aantal testen gedaan en nu hebben ze al vijf reuzengrote palen in de grond geslagen.”

“Ik moet bij mijn koeien gaan eten, want het gedaver is niet te harden”

“Maar mijn huis davert gewoon kapot, het is binnen niet uit te houden. Ik moet overdag buiten gaan eten bij mijn koeien. Waarom gebruiken ze geen ander materiaal dat minder trilt? Ik heb geprobeerd om de ingenieur aan te spreken, maar die is onbereikbaar… Intussen stel ik met lede ogen vast dat de scheuren in mijn huis groter worden. Ik vraag mij af wie hier iets aan gaat doen en wie er gaat opdraaien voor de schade aan mijn huis?

“Er moet ook bereidwilligheid tot luisteren zijn”

“Ik heb de indruk dat mijnheer Desimpel niet wil luisteren als wij hem iets willen vertellen. Hij is wel op de infovergadering van 1 juni geweest waar alle betrokken bewoners vragen konden stellen aan de partners die met de wegenwerken te maken hebben”, vertelt schepen van Openbare Werken, Anne Dequidt. “Maar mijnheer Desimpel was alleen maar ontzettend boos op de ingenieur en de aannemer, en hij gaf andere aanwezigen zelfs niet de kans om hun vragen te stellen.”

Niet gepland

“Het klopt dat de wegenwerken in zijn straat initieel niet gepland waren, want het wegdek is daar inderdaad (nog) niet in slechte staat. Maar uiteindelijk stelde de ingenieur voor om ook de Cobergherstraat ineens aan te pakken, want op termijn zouden ook hier de betonplaten slijtage en verzakkingen beginnen vertonen. Ik heb trouwens de indruk dat mijnheer Desimpel de manier van werken niet begrijpt: die palen zijn er juist nodig om in de toekomst kraken en verzakkingen te vermijden.”

“De landmeter mocht niet binnen bij mijnheer Desimpel”

“We hebben doelbewust gekozen voor een duurzame oplossing met snelhardend beton. In eerste instantie worden er om de drie meter grindpalen geslagen, tot een diepte van zeven meter. Daarop komt een steenslagfundering van 30 cm en nog eens erbovenop een gewapende laag in snelhardend beton.”

“Dat betekent dat de hele buurt er enkel op verbetert in de toekomst, en dat ook mijnheer Desimpel er alleen maar voordeel bij heeft. Bij dergelijke wegenwerken maakt de aannemer altijd een plaatsbeschrijving, maar de landmeter mocht niet binnen bij mijnheer Desimpel en kon dus enkel noteren wat hij aan de buitenkant van de woning heeft vastgesteld. Die plaatsbeschrijving zou hij juist kunnen inroepen als er achteraf schade zou blijken te zijn aan zijn huis.

“Maar als hij niet akkoord gaat om die te laten opmaken, dan kan hij later ook de aannemer niet verantwoordelijk houden voor de schade aan zijn huis. Zowel de stad als de werfleider staan open voor een gesprek, maar er moet ook bereidwilligheid tot luisteren zijn.”

(Myriam Van den Putte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier