Diksmuide laat nieuw parkeerbeleid ingaan vanaf 1 maart

Redactie KW

Na de evaluatie van een testperiode en exact zes maanden na het invoeren van een gewijzigd parkeerbeleid zal er vanaf 1 maart een nieuw parkeerregime gelden in Diksmuide.

Het voorstel voor het nieuwe parkeerregime zal ter goedkeuring worden voorgelegd op de gemeenteraad van 20 februari met de bedoeling om in te gaan op 1 maart 2017. In grote lijnen komt het erop neer dat autobestuurders vanaf die datum in het centrum 2 uur gratis zullen kunnen parkeren in het stadscentrum, mits enkele uitzonderingen. Er wordt niet meer gesproken over rode en gele zones en het parkeerregime van 1 uur parkeren verdwijnt. In het centrum geldt volledig blauwe zone tussen 8 en 18 uur van maandag tot en met zaterdag, uitgezonderd op feestdagen en 11 juli. De IJzerlaan wordt aan beide zijden meegenomen in de blauwe zone en de onderbreking van 1 uur over de middag valt weg, omdat door het invoeren van 2 uur parkeren in het stadscentrum die noodzaak niet langer bestaat.

Uitzonderingen

Zowel uit de enquête van Unizo als bij een rondvraag bij handelaars en bezoekers bleek het aangewezen om in bepaalde zones een beperkte parkeertijd in te voeren tussen 8 en 14 uur. Concreet betekent dit dat wie zijn wagen parkeert en zijn schijf zet om 11.31 uur kan blijven staan tot 8 u ‘s morgens de dag erna. Deze uitzonderingszones zijn de parking aan de bushaltes van De Lijn, de parking langs het zwembad, de Sint-Jansstraat en het Sint-Jansplein, de parking van het lokaal dienstencentrum en CC Kruispunt, de Fuselierstraat, de Rosemarijnstraat en de IJzerlegerstraat. Wie zijn auto een volledige dag op die plaatsen kwijt wil, zal een plekje moeten zoeken in de centrumparkings, die duidelijk zullen aangegeven worden met signalisatieborden. De signalisatie zal worden aangepast tussen 21 en 28 februari, zodat het nieuwe parkeerbeleid kan starten met aangepaste borden.

Rotatiestraten

Voor het stadscentrum werden 650 bewonerskaarten uitgereikt die bewoners een extra voordeel toekennen, maar die geldt niet in wat vroeger de rode zone was, met name vooral de belangrijke winkelstraten, en in de buurt van het dienstencentrum. Daarmee wilhet stadsbestuur het accent leggen op een vlotte rotatie zodat klanten voldoende de mogelijkheid krijgen om dichtbij de handelaars te parkeren die zij willen bezoeken. Het stadsbestuur doet een expliciete oproep naar de handelaars om geen misbruik te maken van het systeem door hun eigen wagens vlakbij te parkeren en telkens hun schijf te gaan verzetten. Daarop zal, zeker in het begin, streng worden toegezien.

(MVP – Repro MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier