Diksmuide gaat beschermde Steenstraat in Esen restaureren

Redactie KW

Een ontwerper gaat een landschapsbeheersplan opstellen voor de beschermde omgeving van de Steenstraat in Esen en een ontwerp voor werken aan het wegdek en de wegbermen. De stad Diksmuide voorziet daarvoor 33.275 euro.

Het kasseigedeelte van de Steenstraat tussen de Klerkenstraat en de Schoorlingstraat is beschermd. “De straat is beschermd als landschap om reden van de historische en esthetische waarde”, zei schepen Martin Obin (CD&V) in de Diksmuidse gemeenteraad van maandagavond 22 september. “Dit betekent meteen dat heraanleg van deze weg niet zo evident is en dat onroerend erfgoed heel wat randvoorwaarden oplegt om deze weg te kunnen restaureren.”

Er moet een ontwerper worden aangesteld voor het uitvoeren van een landschapsbeheersplan voor het beschermd landschap ‘Steenstraat’ en een ontwerp voor onderhoud en instandhoudingswerken aan het wegdek en de wegbermen van de Steenstraat gelegen op het grondgebied van Diksmuide en Houthulst. “Deze opdracht bestaat uit 2 delen”, gaat Martin Obin verder. “Een eerste deel is de opmaak van een landschapsbeheersplan dat het beoogde beheer van het gebied omschrijft. Een tweede deel omvat de opmaak van een subsidiedossier en de opmaak van een ontwerpdossier. Binnen het ontwerpdossier wordt vooral rekening gehouden met het zwaardere landbouwverkeer van tegenwoordig. Ook worden uitwijkstroken aangelegd, in combinatie met opritten van bedrijven en landerijen. Waar nodig worden duikers hersteld. Voor de recreant komen er infoborden en rustplaatsen. Het is wel zo dat onroerend erfgoed het landschapsbeheersplan eerst moet goedkeuren vooraleer het tweede deel kan worden opgemaakt.”

De kosten voor deze studieopdracht wordt geraamd op 33.275 euro. Hiervoor kan 70 % subsidie worden verkregen van Onroerend Erfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier