Diksmuide dooft straatverlichting in weeknachten

Op de gewestwegen ter hoogte van de doortochten van dorpskernen en de stadskern blijft de straatverlichting wel aan. (Foto TVDA)
Redactie KW

Diksmuide gaat de openbare straatverlichting doven op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht tussen 23.30 uur en 4.30 uur. Dat is beslist op de gemeenteraad van maandagavond 30 maart. De verlichting op gewestwegen ter hoogte van de doortochten van dorpskernen en de stadskern blijft wel branden.

“Er wordt gekozen om de openbare verlichting in Diksmuide enkel te doven op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond tussen 23.30 uur en 4.30 uur omdat er dan weinig verkeer is”, aldus schepen Kurt Vanlerberghe. “In het weekend, wanneer veel mensen laat op de weg zijn, blijft de verlichting branden. Wel opteren we er ook voor om de verlichting aan te laten op de gewestwegen ter hoogte van de doortochten van dorpskernen en de stadskern. Hiermee volgen we de lichtvisie van het Vlaams Gewest, wat toch belangrijk is om de verantwoordelijkheid van de stad niet in het gedrang te brengen.”

Besparing

Diksmuide engageert zich om tegen 2020 tegenover een nulmeting in 2011 20 procent minder CO2 uit te stoten. De stad wil hiervoor o.a. inzetten op energiebesparing. “Openbare verlichting is een energieslokop, zodat je hier voor de hand liggende mogelijkheden hebt om je CO2-uitstoot te verminderen”, aldus schepen Kurt Vanlerberghe. “Openbare verlichting is echter ook zeer duur. Voor de stad Diksmuide komt dit neer op zo’n 300.000 euro per jaar. De vraag is of het in tijden van besparing wel nog verantwoord is om onze 3.339 lampen ‘s nachts allemaal te laten branden. Het ongebreideld verlichten leidt bovendien tot lichtvervuiling. Nergens is het nog echt donker, wat de fauna en flora verstoort.”

Om de straatverlichting te kunnen doven, moet het net aangepast worden. “Daar is een eenmalige kostprijs van 31.500 euro aan verbonden”, legt schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open) uit. “Daartegenover is er een jaarlijkse besparing van bijna 48.000 euro. Grosso modo mag er gerekend worden dat het doven van openbare verlichting gedurende 1 uur het hele jaar door 2.500 euro oplevert. Hier doven we 5 uur gedurende 4 nachten. De terugverdientijd is daarmee minder dan 8 maanden.”

Reflecterende belijning

“Wat als er feestdagen in de week vallen?” wilde Katleen Winne (Idee2006) weten. “En wat met verlengde weekends? Zijn er buiten deze uren geen slimme toepassingen mogelijk zoals het automatisch dimmen van de verlichting als er al een tijdje geen beweging meer is in de buurt? Is er gedacht aan het plaatsen van led-verlichting en het aanbrengen van reflecterende belijning?”

Jurgen Van Collie (N-VA) wees er in dat verband op dat verkeersremmende ingrepen in Diksmuide best beter gesignaleerd worden met reflectoren. “Gezien het aantal keren dat die verkeersremmers worden aangereden”, zei hij.

“Verlichting met led’s zit er inderdaad aan te komen”, antwoordde schepen Kurt Vanlerberghe. “Maar tot op vandaag opteren Eandis en Infrax nog altijd voor de huidige soort lampen. Dit omdat led’s nog niet stabiel genoeg zouden zijn en de levensduur te kort. Ik neem de boodschap over de reflectoren mee. Ook reflecterende belijning lijkt me een goed idee. In Frankrijk waar er weinig openbare verlichting is, wordt vaak gewerkt met reflecterende verf voor de belijning. Ik stel voor dat we dit idee in een volgend bestek voor de belijning zullen opnemen.”

Verder merkte Kurt Vanlerberghe op dat automatisch dimmende verlichting toegepast wordt bij fietspadverlichting. “En daarbij gaat het om een ander soort lampen. Het type lampen dat gebruikt wordt bij openbare straatverlichting heeft nu nog een lange aanzettijd nodig, die kan je dus niet zomaar dimmen. Voor de feestdagen die op weekdagen vallen, kunnen we, mits een kleine bijdrage, aan Infrax vragen om effectief op bepaalde dagen de verlichting op een bepaalde locatie aan te laten.”

Het voorstel werd unaniem goedgekeurd.

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier