“De Oostendse haven heeft een Marc Coucke nodig”

Redactie KW

Op vrijdag 9 januari organiseerde de vzw Restart passenger ferry een debat over de Oostendse haven. Ook schepen Johan Vande Lanotte en professor Georges Allaert debatteerden mee. Zo’n 80-tal mensen woonde het debat bij.


Het debat was een organisatie van vzw Restart passenger ferry, die ijvert voor de heropstart van een ferrylijn in Oostende. Naast schepen Johan Vande Lanotte en professor Georges Allaert schoven ook Noël Van De Maele en Danny Drooghenbroodt van de vzw mee aan tafel.

“Nood aan langetermijnvisie”

Het debat werd op gang getrokken door een SWOT-analyse van de haven. Elk panellid gaf de sterke en zwakke punten van de Oostendse haven. Daarna ging het over de al dan niet krimpende haven, en uiteraard ook over de mogelijke heropstart van een ferrylijn. Bij momenten ging er het hevig aan toe tussen Georges Allaert en Johan Vande Lanotte. “De Oostendse haven heeft nood aan een Marc Coucke”, stelde de professor. Daarnaast duidde hij ook op het belang van een langetermijnvisie, wat op applaus van het publiek kon rekenen.

Schepen Johan Vande Lanotte deed uit de doeken welke maatregelen het havenbestuur onderneemt om een nieuwe ferrylijn aan te trekken. “Nu moeten we wachten tot mei om ferrymaatschappijen te contacteren, omdat ze willen afwachten wat voor effect de nieuwe zwavelrichtlijnen zullen hebben”, gaf hij mee.

Ook het publiek kon vragen stellen. Onder meer ex-schepenen Dries Vermeersch en Paul Van Laer, gemeenteraadslid Sofie Cloet en provincieraadslid Herman Lodewyckx stelden een vraag. Ook de Oostendse dokwerkers lieten van zich horen.


(GLO – foto’s GLO)

Meer in Krant Van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 16 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier