De Lijn vernieuwt West-Vlaams samenwerkingsakkoord rond veiligheid

15/06/16 om 06:19 - Bijgewerkt om 06:19

De Lijn, provinciegouverneur Decaluwé, de West-Vlaamse politiediensten en het Openbaar Ministerie hebben een vernieuwd samenwerkingsprotocol ondertekend.

De Lijn vernieuwt West-Vlaams samenwerkingsakkoord rond veiligheid

In 1996 werd een eerste akkoord opgemaakt tussen De Lijn en de toenmalige rijkswacht van het district Brugge. Dat werd in 2001 uitgebreid tot een samenwerking met alle politiediensten in West-Vlaanderen en in 2006 verder aangevuld. Maar dat akkoord was aan vernieuwing toe. "Doel was om het akkoord te vereenvoudigen en te verbeteren, vooral rond onderlinge communicatie tussen de partners", aldus Suzy Costers, directeur bij De Lijn West-Vlaanderen.

"Met het akkoord willen de partners bijdragen tot een veilig en vlot verkeer, de veiligheid van reizigers en personeel op en rond het openbaar vervoer verzekeren, de kwaliteit en efficiëntie van de dienstverlening van het openbaar vervoer verhogen, onder andere via opleidingen, en ten slotte gezamenlijke acties coördineren", aldus gouverneur Decaluwé.

Rol voor Openbaar Ministerie

Nieuw is dat er in dit akkoord ook een rol is weggelegd voor het Openbaar Ministerie. "Dat laat bijvoorbeeld toe dat we minderjarigen die schade toebrengen aan onze bussen zelf, in overleg met het Openbaar Ministerie, kunnen aanpakken en dat ze die jeugdzondes niet moeten meedragen. Anderzijds, mensen die zich agressief uiten tegenover chauffeurs kunnen zwaarder gestraft worden", duidt Costers.

Het akkoord laat ook toe dat de politiediensten aspiranten specifiek kunnen opleiden en meenemen tijdens gecoördineerde acties. In 2015 werden 51 van die acties op het getouw gezet, maar voor De Lijn West-Vlaanderen mogen het er altijd meer zijn.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!