De Lijn start proefproject voor afschaffing reservatieplicht voor rolstoelgebruikers

In West-Vlaanderen gaat het om de kusttram. © De Lijn
Redactie KW

De Lijn wil een einde maken aan de reservatieplicht van rolstoelgebruikers voor bus en tram.

De Vlaamse vervoermaatschappij start met een proefproject op vijf meer mobiele lijnen, eentje in elke Vlaamse provincie. Het zijn lijnen met meerdere toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. Rolstoelgebruikers moeten net als iedereen een rit met bus en tram kunnen maken wanneer ze zelf willen. Mensen met een visuele of motorische beperking kunnen zelf nagaan of hun halte toegankelijk is. Die toegankelijkheid is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

In West-Vlaanderen gaat het om de kusttram. De Lijn zet uitsluitend toegankelijke bussen of trams in. De toegankelijke haltes zijn zo goed mogelijk gespreid over het traject. Drie symbolen zeggen voor wie de halte toegankelijk is: voor mensen met een visuele beperking en een mobiele beperking zonder en met assistentie. Of een rolstoelgebruiker mee kan met bus of tram, hangt af van drie factoren: de toegankelijkheid van de haltes, van het voertuig en de beschikbaarheid van een plaats waar de rolstoelgebruiker zich veilig kan opstellen.

Doelstelling tegen 2025

“De test op deze vijf lijnen is een eerste stap. Rolstoelgebruikers hoeven hun rit niet langer een dag vooraf te reserveren”, zegt directeur-generaal Roger Kesteloot. Een volledige afschaffing van de reservatie is de volgende stap. “Op de meer mobiele lijnen combineren we bussen en trams met een lage vloer en oprijplaat. De wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de haltes, wij voor die van onze voertuigen.” De wegbeheerders zijn de steden, gemeenten en het Vlaamse Gewest. Als steuntje in de rug inventariseerde De Lijn de voorbije maanden haar bijna 36.000 haltes.

Tegen eind dit jaar is 93 procent van de bussen toegankelijk. Daarnaast zorgen toegankelijke trams voor zeventig procent van de dienstverlening op de sporen. Tegen 2020 moeten alle bussen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Bij de trams is dat 85 procent tegen 2025. “Na drie maanden evalueren en verfijnen we onze aanpak. Zo kunnen we werk maken van de uitbreiding”, stelt Kesteloot.

Eindelijk stappen vooruit

“Met de afschaffing van de reservatie verdwijnt een enorme drempel die reizigers met een beperking vaak ervaren”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Hier wordt al lang over gepraat, maar nu worden er eindelijk stappen vooruit gedaan op het terrein.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier