De Lijn pakt geluidsoverlast kusttram in 10 bochten langs het traject aan

04/08/16 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:32

De kusttram heeft in juli ruim twee miljoen reizigers vervoerd, een absoluut record. Dat vertelde Suzy Costers, directeur West-Vlaanderen, donderdag in Oostende.

De Lijn pakt geluidsoverlast kusttram in 10 bochten langs het traject aan

Er waren ook weinig incidenten in de eerste vakantiemaand.

Samen met de grotere mobiliteit steeg met de jaren ook de lawaaihinder van De Kusttram: het snerpende door merg en been snijdende gekras van metaal op metaal. Maar De Lijn belooft beterschap.

Al meer dan 10 jaar zoekt De Lijn naar een oplossing om het snerpende lawaai van de kusttram in scherpe bochten tot aanvaarbare geluidsnormen te herleiden: manueel smeren, een smeersysteem ter plaatse in de bochten... Vandaag zijn 8 stellen uitgerust met een gps-gestuurd systeem dat op kritische punten zoals bochten een afbreekbare smeerpasta op de rails spuit. Betrachting van de Lijn is om de geluidshinder in de ca. 10 storende bochten op het 72 km lange traject tot onder de 80 decibel te herleiden. Op de meeste plaatsen lukt dat nu al.

Een aantal moeilijke bochten zoals aan het Marie-joséplein en de koninklijke Villa in Oostende blijft de kustram oorverdovend snerpen. "Net alsof je met je nagels over een schoolbord krast en dat om de 5 minuten van 6 uur 's morgens tot 12 uur 's avonds in de zomer", zegt Jeannine Vandekerkhove die aan eerst vermeld plein woont en al jaren ageert tegen die geluidsoverlast. Maar ze geeft toe dat het nieuwe systeem haar vruchten afwerpt en de ziekmakende geluidshinder al veel verbeterd is.

Record

En er is nog meer goed nieuws: De Kusttram vervoerde in juli jl. meer dan 2 miljoen reizigers, een record. Zo telde de Lijn op 23 juli 80.000 passagiers. De dagpassen waarmee reizigers een dag lang vrij in- en uit kunnen stappen kennen een groot succes. De meeste combibiljetten gingen richting Plopsaland, het Zandsculpturenfestival en Sea Life. Ook velen die het vernieuwde Zwin willen bezoeken, kiezen voor de kusttram als transportmiddel.

Suzy Costers benadrukt graag dat De Lijn blijft investeren in veiligheid. In de drukke maand juli is geen enkele ongeval met zwaar lichamelijk letsel gebeurd. "We blijven investeren in doorgedreven opleidingen voor onze chauffeurs, waarschuwingspanelen voor naderende trams en sensibiliseringscampagnes. Helaas beseft nog niet iedereen dat de kusttram altijd en overal voorrang heeft en dat een stel op kruissnelheid toch 150 meter remafstand nodig heeft bij een noodstop."

(ML)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!