De Lijn koopt 62 nieuwe kusttrams, goed voor grootste bestelling ooit

Redactie KW

De Lijn heeft de aankoopprocedure gestart voor in totaal 146 nieuwe toegankelijke trams.

Met de investering wil De Lijn op verzoek van Vlaams minister Hilde Crevits de huidige kusttrams en de kleine trams vervangen en extra tramstellen voorzien voor de uitbreiding van het tramnet. Door de aankoop zal de toegankelijkheid van de tramvloot verhogen en wordt het trampark gestandaardiseerd. Het gaat om een geplande investering van in totaal ruim 320 miljoen euro. Het gaat om de start van de grootste aankoopprocedure ooit. Als de procedure vlot verloopt, verschijnen de eerste nieuwe trams in 2018 in het straatbeeld.

Doorgedreven standaardisatie

Om een doorgedreven standaardisatie en vernieuwing van het trampark te realiseren wordt gekozen voor een gegroepeerde aankoop van tramvoertuigen. De trams zijn 32 meter lang en hebben zijn voor West-Vlaanderen 2,4 meter breed. Dat is breder om in te spelen op de specifieke omgevingsfactoren, zijnde veel toeristisch verkeer met bagage. De nieuwe tramvoertuigen zijn lagevloertrams en zullen voldoen aan de huidige comforteisen van de reizigers. De toegang is bereikbaar zonder treden. Op de nieuwe voertuigen wordt in reizigersinformatie en auditieve en visuele halteaankondiging voorzien.

Kusttram : van 48 naar 62 trams

Voor de kusttram zullen 62 nieuwe trams instromen. 57 trams zorgen voor de volledige vervanging van de huidige 48 kusttrams en maken een verhoging van de frequentie mogelijk. Daarnaast zijn er 5 trams voorzien voor de mogelijke verlenging van de tramlijn naar Veurne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier