Damme legt verkeer stil voor herdenking verkeersslachtoffers

Het evenement kaderde in de Internationale Herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers. © PDV
Redactie KW

318 seconden, zo lang werd het verkeer stilgelegd aan het rondpunt van Vivenkapelle bij Damme. Eén seconde voor ieder slachtoffer dat vorig jaar het leven liet op de Vlaamse wegen. Het evenement kaderde in de Internationale Herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers.

De organisatie Rondpunt organiseert in samenwerking met Ouders van Verongelukte kinderen – SAVE en Over-Hoop – elk jaar een herdenkingsmoment voor de verkeersslachtoffers op Vlaamse wegen. Telkens wordt een stad of gemeente uit een andere provincie gekozen. Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V) stelde voor om dit herdenkingsmoment aan het rondpunt van Vivenkapelle, deelgemeente van Damme, te laten plaatsvinden. Om klokslag 12 uur werd het verkeer aan het rondpunt voor 318 seconden stilgelegd en hield het massaal opgekomen publiek een even lange stilte in acht.

Bij de aanwezigen waren uiteraard heel wat nabestaanden van verkeersslachtoffers, waarvan enkelen ook getuigden. Er werd gepleit voor goede infrastructuur, maar nog veel meer voor een aangepast rijgedrag.

Goede cijfers als fietsvriendelijke gemeente

Een nabestaande vroeg ook aan de pers om op een serene en respectvolle wijze te berichten over verkeersslachtoffers en hun nabestaanden. “Ook wij als beleidsmakers dragen een verantwoordelijkheid”, zei burgemeester Coens in zijn toespraak. “Wij moeten er waar we kunnen over waken dat het verkeer veilig verloopt. Dat we in de krant goede cijfers halen als fietsvriendelijke gemeente stemt ons tevreden, maar we beseffen zeker dat het werk niet af is. We blijven investeren in het verbeteren van onze wegen. Dit rondpunt waar we hier staan is dan ook symbolisch. Wat ooit een gevaarlijk kruispunt was, hebben we omgevormd tot een rondpunt dat eigenlijk een knooppunt is van de verbindingswegen tussen de acht woonkernen die onze stad rijk is. Op drie van de vier aansluitingswegen zijn veilige fietspaden en aan de vierde, die naar Moerkerke, is een veilig fietspad momenteel in aanleg. Ik hoop dat deze herdenking, dit moment van aandacht, zijn vruchten mag afleveren zodat ongevallen maximaal kunnen worden vermeden en bovendien een steun is voor allen die met verlies in het verkeer te maken hebben.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier