Controle in Marke tijdens ‘verkeersveilige week’ herdenkt kettingbotsing van 1996

Redactie KW

Op vrijdagnamiddag 27 februari, de herdenkingsdag van de kettingbotsing in Nazareth in 1996, was er in aanwezigheid van de gouverneur een controleactie naar aanleiding van de ‘verkeersveilige week’ aan de Overzetweg in Marke.

Op vrijdag 27 februari was het precies 19 jaar geleden dat er bij de kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth tien mensen de dood vonden en er 56 zwaargewonden vielen. Bij de botsing waren meer dan 200 wagens betrokken.

Op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé was er van 21 tot 27 februari voor de derde keer een verkeersveilige week met intensieve controles over heel onze provincie.

Één op vijf bestuurders te snel

Niettegenstaande de terreurdreiging op niveau 3 voerden West-Vlaamse politiediensten op aangepaste wijze verkeerscontroles uit. Hiermee blijft West-Vlaanderen onder impuls van gouverneur Decaluwé in deze moeilijke periode toch verder inzetten op verkeersveiligheid. 17 van de 19 lokale politiezones en de federale wegpolitie organiseerden op vraag van de gouverneur extra verkeersacties. De controles waren gericht op overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, gordeldracht, gsm-gebruik in de wagen en regelgeving inzake zwaar vervoer.

Het Vlaams Verkeerscentrum (VVC) kondigde de controles aan via de portieken boven de autosnelwegen. Ook de koepelorganisaties van transporteurs werden gevraagd hun leden te informeren. Verder werkte ook het Centre d’Information et de Coordination Routières du Nord (CRIR) mee aan de actie. Gouverneur Decaluwé hoopt op een beter resultaat dan vorig jaar, toen er één op vijf chauffeurs betrapt werden op overdreven snelheid. “18% van de bestuurders reed te snel.”

Burgemeester Van Quickenborne vertelt dat er bij politiezone Vlas regelmatig intensief gecontroleerd wordt op overdreven snelheid en rijden onder invloed. “De snelheidscontroles zijn verdrievoudigd. Ik geloof dat we bij de politiezone zijn die het meest controles uitvoert in verschillende zones. Dit zorgt toch voor een daling van het aantal verkeersongevallen.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier