Clarebout Potatoes wil nieuwe toegangsweg aanleggen naar bedrijf in Nieuwkerke

Redactie KW

Het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland hebben donderdagmorgen enkele maatregelen voorgesteld om de mobiliteit in Nieuwkerke te verbeteren.

Op 7 september vorig jaar brak er een grote brand uit bij Clarebout Potatoes in Nieuwkerke. Intussen is de heropbouw van het bedrijf nog volop aan de gang, maar begin april zal er een volledige heropstart kunnen komen. Een van de voorwaarden om een nieuwe milieuvergunning te krijgen, was de oprichting van een werkgroep met afvaardiging van het bedrijf, de gemeente en de inwoners van Nieuwkerke. Samen moeten ze op zoek gaan naar oplossingen voor knelpunten zoals het vele zware verkeer dat door het dorp moet voor de aan- en afvoer van aardappelen en de onveiligheid van de schoolomgeving door zwaar vervoer.

De paarse zone is de zoekzone om een nieuwe omleidingsweg aan te leggen.
De paarse zone is de zoekzone om een nieuwe omleidingsweg aan te leggen.

Het bedrijf heeft nu een voorstel ontwikkeld om de globale mobiliteit in Nieuwkerke aan te pakken. “Het voorstel is woensdagavond aan de werkgroep voorgelegd en we hebben enkele kleine wijzigingen aangebracht, maar het is een boeiend en ambitieus plan“, zegt schepen Wieland De Meyer. “Ten eerste wil het bedrijf een nieuwe ingang maken aan de Korte Mooiaardstraat, zodat het verkeer vanuit Dranouter niet meer door het dorp moet om het bedrijf te bereiken. Ten tweede zou er een nieuwe toegangsweg komen tussen de Seulestraat en de nieuwe ingang aan de Korte Moiaardstraat. Zo vermijden we de schoolomgeving. Verder kunnen er organisatorische maatregelen komen om het verkeer via het dorp te verminderen. Deze plannen moeten nog afgetoetst worden, want onder meer het RUP Nieuwkerke moet een wijziging ondergaan.

Nieuwe parking

De gemeente en het bedrijf willen daarnaast de onmiddellijke omgeving aanpassen. Zo hebben ze een plan ontwikkeld om tussen de Dranouterstraat en het bedrijf een nieuwe publieke parking aan te leggen voor bezoekers van jeugdverblijf De Bosgeus, de brandweerkazerne, de technische dienst… Die parking zou bereikbaar zijn via een nieuwe weg die uitkomt in de Dranouterstraat en ook een uitbreiding van het speelbos staat gepland. “De aanleg van die parking en het speelbos zou wellicht al in het najaar kunnen starten”, aldus Wieland De Meyer.

(JL – foto’s EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier