Cambio autodelen komt naar Tielt

Redactie KW

Schepen van Mobiliteit Guido Mehuys (SP.A) wil voor de zomer graag twee deelauto’s in Tielt zien staan.

Dit opzet sluit aan bij de ondertekening van het ‘Groene Economie Convenant Gedeelde Mobiliteit’. Die vrijwillige overeenkomst met de Vlaamse overheid biedt lokale overheden, burgers, ngo’s, bedrijven… de kans om samen gedeelde mobiliteit te bewerkstelligen. Er worden concrete uit te voeren acties vastgelegd die betrekking hebben op autodelen, carpoolen en fietsdelen. “We gaan dat vanzelfsprekend uitvoerig communiceren via de beschikbare kanalen. Ik zou graag ook via een bevraging naar de mening van de burger informeren”, aldus de schepen.

“De ondertekening van het convenant past wel in de nieuwe mobiliteitsprojecten waarop we als stad blijven inzetten. Niemand kan ontkennen dat stilstand en een fileprobleem zich ook in Tielt manifesteren. Gedeelde mobiliteit promoten is een mogelijke stap in de richting naar een oplossing.”

Roeselare

Schepen Mehuys informeerde uitgebreid bij zijn ambtsgenoot uit Roeselare, waar Cambio al langer voet aan de grond heeft. “Daar zijn ondertussen een zestal deelwagens beschikbaar, dat klopt. Men is er enthousiast, dus zou ik graag deze zomer ook in Tielt een tweetal wagens ter beschikking zien staan.”

Cambio parkeert in dat geval letterlijk twee wagens in Tielt. Met een Cambio-kaart heb je toegang tot die wagens en kan je die gebruiken waar en wanneer je wil. Je betaalt enkel als je een auto gebruikt en Cambio staat in voor onderhoud, herstellingen, verzekering… Je haalt de wagen af op een vaste standplaats en zet hem op diezelfde standplaats terug bij het einde van je rit. “We bekijken ook waar we een centraal ‘deelpunt’ kunnen organiseren. Ik denk aan het station, waar dan de Cambio-wagens kunnen staan, maar waar ook de deelfietsen van Blue-bike een stek kunnen krijgen”, legt Mehuys uit. “Daarnaast bekijken we onder andere ook hoe we carpooling, autodelen en eventueel een centrale vrachtwagenparking op een bedrijventerrein kunnen organiseren. Aan nieuwbouwprojecten zoals de cohousing willen we ook een pilootproject koppelen.”

(RDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier