Buurtbewoners Pottelberg opgeschrikt door werken: “Niemand werd verwittigd”

Zo ziet de Vannestes Molenstraat er momenteel uit door de wegenwerken. © Facebook
Redactie KW

Inwoners van de Vannestes Molenstraat aan de Pottelberg in Marke keken dinsdagochtend raar op. Aan de kant van de even huisnummers werd ‘s ochtends vroeg een diepe geul gemaakt. Mensen konden hun oprit niet op of af, er was heel wat lawaaihinder en ook een grote stofwolk zorgde voor overlast. Bovendien was het niet duidelijk of je de straat al dan niet mocht inrijden. Het meest opvallend: geen van de buurtbewoners werd daarvan op de hoogte gebracht.

“Ik viel compleet uit de lucht”, vertelt een van de buurtbewoners ons. Ze blijft liever anoniem. “Wij zijn hier nochtans echt geen klagers bij ons in de wijk. Maar dit was er een beetje over.” De vrouw werd net als haar buren, op geen enkele manier verwittigd dat er werken zaten aan te komen in de straat. “Vanmorgen zat er wel een brief van Eandis in de bus. Met de vraag of we een blaadje aan ons raam kunnen hangen met daarop aangeduid waar de leidingen het huis binnen komen.” In de brief staat ook te lezen dat de werken dienen voor een uitbreiding van het laagspanningsnet en vermoedelijk binnen vijf werkdagen aangevat zullen worden.

Daar blijkt dus weinig van te kloppen. “Ze hebben die geul dan opgevuld met stenen op de plaatsen waar een oprit uitkomt op straat. Maar dat werkt helemaal niet. Toen we gisteren vertrokken met de auto haperde de onderkant. Iedereen is dus moeten uitstappen. En dan zwijg ik nog over de stofwolken die hier voorbij drijven. Een raam openzetten is geen optie. Ik ben op dinsdagavond gewoon even gaan wandelen. Want na een zware werkdag zo thuiskomen is niet aangenaam. Ik begrijp dat werken nodig zijn, maar een verwittiging op voorhand is nu toch zo veel niet gevraagd. Gelukkig heb ik mijn boodschappen deze voormiddag al gedaan, want het ziet er niet naar uit dat ik hier vandaag nog weg geraak.” Op dat moment wordt de geïmproviseerde brug tussen de oprit en de straat inderdaad weg gehaald. Wanneer die terug geplaatst zal worden kunnen de arbeiders niet precies zeggen. “Ik wil vooral weten hoe ze dat gaan herstellen”, vraagt de vrouw zich nog af. “Want onze straat begint stilaan op een lapjesdeken te lijken, en mooi is dat natuurlijk niet.”

Jean woont aan de overkant van de straat en kan dus zijn oprit wel nog gebruiken. Ook hij werd op geen enkele manier verwittigd dat er werken zouden zijn in de straat. “Vooral dat stof is een probleem. Ik had dinsdag toevallig een raam open staan, je kan je niet voorstellen hoeveel stof daardoor naar binnen is gekomen.” Jean en zijn vrouw zijn gepensioneerd en zijn dus vrij veel thuis. “Dat lawaai is best vervelend, maar ik kan daarin komen, er moet gewerkt worden. Waar ik niet kan inkomen is dat ze dat niet laten weten. Zoveel moeite is dat nu ook niet. Gelukkig zijn de werkmannen heel vriendelijk. Toen ze mijn oprit blokkeerden met een kraan, ben ik gaan vragen om die te verzetten en dat hebben ze ook onmiddellijk gedaan.”

Eandis is de schuldige

Schepen van openbare werken Axel Weydts zegt dat de fout niet bij Stad Kortrijk ligt. Wel bij netbeheerder Eandis, de uitvoerder van de werken. “Wij hebben overlegd met Eandis en zij hebben hun fout toegegeven. De bewoners kunnen binnenkort een brief met verontschuldigingen in de bus verwachten. Wie nog andere klachten of opmerkingen heeft kan terecht bij de meldingsdienst 1777.” Eandis is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

In een persbericht deelde de stad Kortrijk ook het verdere verloop van de werken rond de Pottelberg mee:

1. Het deel vanaf het kruispunt Pottelberg/Felix de Bethunelaan/Aalbeeksesteenweg/Condédreef tot voorbij de Meiweg (tot aan MPI) is klaar.

2. Tot 9 september 2018 wordt er nog gewerkt op de Pottelberg vanaf de Toyota garage tot aan de Kampstraat.

3. De Kampstraat is al vernieuwd. Enkel het kruispunt met de Pottelberg zelf ligt nog open tot 9 september 2018.

4. Na 9 september 2018 werkt de aannemer tot oktober 2018 in het deel vanaf de Kampstraat tot 100 meter verder in de Pottelberg.

5. Het resterende deel van de Pottelberg (aan R8) werd eerder al vernieuwd in 2013.

De stad Kortrijk meldt verder nog dat de werken met ongeveer een maand vertraagd zijn, dit mede door de hevige regenval tussen december 2017 en april 2018.

(ANO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier