Buurt protesteert tegen onduidelijke fietssuggestiestrook in Assebroek

Ludo Valcke: "Vooral voor de fietsers is het een levensgevaarlijke onderneming om hier te rijden." © MM
Redactie KW

De buurtbewoners van de Bossuytlaan en Vossensteert in Assebroek vragen het stadsbestuur om meer maatregelen te nemen voor een verkeersveilige straat. De geplande fietssuggestiestrook – die de helft van de rijbaan inpalmt – volstaat volgens de buurtbewoners niet. “Voor de meeste chauffeurs is dat niet meer dan een likje verf”, zegt Ludo Valcke.

De roep naar een verkeersveilige omgeving in de Bossuytlaan en Vossensteert in Assebroek is niet nieuw. Anderhalf jaar geleden stapte een zestal buurtbewoners naar burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) met de vraag maatregelen te nemen. Aanleiding was een zwaar verkeersongeval waarbij een voertuig aan hoge snelheid crashte en enkele geparkeerde auto’s aanreed. De materiële schade was groot. Dat bleek hét sein voor de buurtbewoners om aan de alarmbel te trekken. “Het verkeer is hier al lange tijd onveilig”, vertelt buurtbewoner Ludo Valcke (70). “Met enkele buren zijn we rond de tafel gaan zitten. Al snel beseften we: dit kan zo niet verder. De Vossensteert en Bossuytlaan zijn op sommige momenten precies een autosnelweg. Vooral voor de fietsers is het een levensgevaarlijke onderneming om hier te rijden. Dan moet je weten dat hier meer dan vijf scholen in de onmiddelijke omgeving liggen. Kinderen lopen een groot risico als ze hier passeren. Dat is in het verleden al meermaals bewezen.”

Petitie

Om hun woorden kracht bij te zetten, startten de buurtbewoners een petitie. “Die hebben we beperkt tot de mensen uit de straat. Het heeft geen zin om handtekeningen te verzamelen van sympathisanten die eigenlijk geen betrokken partij zijn. Het was eerder een signaal naar de stad Brugge: hallo, we menen het écht wel. Er moet iets veranderen”, gaat Ludo verder. De bewoners gingen rond de tafel zitten en legden zelf enkele voorstellen op tafel. De belangrijkste: een licht oplopend plateau in het begin van de straat. “Op die manier zouden bestuurders beseffen en voelen dat ze in een straat komen waar ze de snelheid best aanpassen en goed uit hun doppenmoeten kijken voor fietsers. Zie het als een soort ‘wake-upcall’ wanneer iemand de Bossuytlaan of Vossensteert binnen rijdt.” Zo ver kwam het niet. Wél besliste het stadsbestuur om een fietssuggestiestrook aan te leggen. “Als dat het enige is, dan zeggen wij: neen, sorry. Dat volstaat echt niet. Voor de chauffeurs is zo’n strook niet meer dan een likje verf op de weg. Verkeerstechnisch schort er iets aan de weginrichting. Met een gele strook verf veranderen ze het gedrag van de bestuurders niet”, zucht Ludo.

Engelendalenlaan

De laatste twee jaar zagen de buurtbewoners het voorbijgaand verkeer sterk stijgen. Voornaamste reden volgens hen zijn de aanpassing in de Engelendalenlaan. Daar werden wel heel wat maatregelen genomen om snelheidsduivels de loef af te steken. Resultaat: steeds meer bestuurders mijden die straat en volgen de parallelle Vossensteert/Bossuytlaan. “In het mobiliteitsplan is ons beloofd dat de stad zou inzetten op een veiligere omgevingen in onze straat. Meer fietsveiligheid en comfort werd gezegd. Is dat het nu? Zo’n strook? Veel zal dat niet helpen”, besluiten ze in de buurt. Opvallend: de fietsers volgen zelf tijdens de werken wél al de strook. Al is dat nu net niet de bedoeling … Het resultaat is een gele sliert verf over het wegdek op verschillende plaatsen. Ook auto’s moeten duidelijk nog wennen aan het tijdelijk verbod. Burgemeester Renaat Landuyt vraagt om geduld en stelt dat de suggestiestrook pas een eerste fase is van de verbetering van de veiligheid in de buurt.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier