Brugse voetgangersbrugjes aan Smedenpoort vallen internationaal in de prijzen

Redactie KW

In London werden de voorbije dagen de Footbridge Awards uitgereikt. In de categorie ‘short span’ waren de twee voetgangersbrugjes, in opdracht van het Brugs stadsbestuur ontworpen door Ney en Partners, de laureaat.

De twee voetgangersbrugjes werden ontwikkeld om het hoofd te bieden aan het probleem van een druk en gevaarlijk samenspel van verschillende verkeersgebruikers (voetgangers, fietsers, wagens) tijdens de spitsuren. Door de aanleg van de brugjes aan weerszijden van de Smedenpoort zijn de voetgangers die de brugjes gebruiken nu gescheiden van fietsers, die de zijtunneltjes van de brug gebruiken en dus ook gescheiden zijn van de rijweg voor wagens.

Esthetisch

Gezien de waarde van het monument dat de Smedenpoort is en van de sfeer van groen en natuur in de omgeving, was er ook een belangrijk esthetisch aspect verbonden aan de realisatie van de voetgangersbrugjes. Schepen Philip Pierins: “De brugjes ogen licht en transparant. Ze lijken op te gaan in het landschap en zijn een meerwaarde voor de omgevingsbeleving. Ze zijn volgens de nieuwste technieken opgetrokken uit materialen die verwijzen naar het ambacht van de smid.”

Driejaarlijkse prijs

De Footbridge Awards worden driejaarlijks uitgereikt op de Footbridge Conference. Het congres is een vaste waarde voor wie bezig is met het ontwerpen, de constructie en het onderhoud van voetgangersbruggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier