Brugse politierechter ‘bestrijdt’ hardleerse dronken chauffeurs met gedichten

© Benny Proot
Redactie KW

De Brugse politierechter Peter Vandamme hanteert een nieuwe tactiek, in de hoop om hardleerse dronken chauffeurs tot inkeer te brengen.


© Benny Proot

Tijdens zijn zitting las hij deze week enkele keren luidop voor uit de dichtbundel ‘Rondom Ons’, die Madeleine Derluyn (80) hem hoogstpersoonlijk opstuurde. “Deze grootmoeder verloor op 21 december 2002 haar kleindochter Nathalie. Het meisje werd samen met haar verloofde Gregory doodgereden door een dronken trucker, op het moment dat hun huisje klaar stond om samen te gaan wonen,” zei hij erbij.

Geen cadeaus

Herhaldelijk al confronteerde Peter Vandamme dronken chauffeurs met de verzen van Madeleine en vroeg hen of zij ook (klein)kinderen hebben. In de hoop hen tot het inzicht te brengen nooit meer dronken achter het stuur te kruipen.

De Brugse politierechter wordt zelf stilletjesaan moedeloos van hardleerse chauffeurs. “Ik weet echt niet meer wat wij moeten doen om hun gedrag in het verkeer te veranderen. De maatschappij investeert miljoenen euro’s in verkeersveiligheid en sensibilisering. Na elk dodelijk verkeersongeval in het weekend wil de publieke opinie de dader liefst van al lynchen.”

“Maar telkens als een chauffeur, die gedronken heeft, voor mijn zetel moet verschijnen, smeekt hij om mildheid. Of hij vraagt om cadeautjes bij het rijverbod: niet in het weekend, enkel op zondag tijdens de hoogmis. Of op woensdagnamiddag tijdens de tennisles. Ik ben dat beu! Niets helpt blijkbaar, behalve zware repressie. Vanaf volgend jaar gelden er geen cadeaus meer : recidivisten krijgen minstens drie maanden rijverbod, worden verplicht onderworpen aan medische en psychologische testen én moeten hun rijexamen opnieuw doen !”

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier