Bruggelingen bezorgd om wilde plannen voor Brugse stadsvaart

Redactie KW

Waterwegen en Zeekanaal stelt acht plannen voor een nieuwe brug aan Steenbrugge en vijf opties voor een nieuwe Dampoortsluis voor. In het parochiaal centrum van Steenbrugge liggen de studies ter inzage. Die sloegen in als een bom. Op een infomarkt drukten buurtbewoners al hun grote vrees en bezwaren uit.

Het project Stadsvaart kadert in een betere ontsluiting van de kusthavens”In fasen wil Waterwegen en Zeekanaal de binnenvaartontsluiting via het kanaal Gent-Oostende optimaliseren. Die moet vlotter bevaarbaar worden voor grotere binnenvaartschepen tot 2500 ton, een equivalent van 125 vrachtwagens.

Als eerste stap wil het project Stadsvaart in Brugge twee knelpunten voor de scheepvaart en het wegverkeer wegwerken : de Steenbrugge brug en de Dampoortsluis. Met Europese subsidies : Europa wil de helft van de kosten betalen. De werken zouden al in 2018 aanvangen.

Tot 30 september ligt er in het parochiaal centrum van Steenbrugge een kennisgevingsnota ter inzage voor de bevolking. Er liggen inspraakformulieren klaar, maar in deze vroege fase kunnen nog geen bezwaren ingediend worden.

Als oplossing voor het knelpunt aan de verouderde brug van Steenbrugge worden acht alternatieven naar voor geschoven. Voor de inplanting van een nieuwe Dampoortsluis vijf locaties in aanmerking.

Vooral de gesuggereerde, nieuwe locaties voor de Dampoortsluis ontlokten al bezorgde reacties bij buurtbewoners. Er wordt gevreesd voor het afkalven van de vesten, onteigeningen, wateroverlast of de afbraak van historische pakhuizen.

Een man die in Fort Lapin woont, noemt de eventuele onteigening van enkele woningen onaanvaardbaar. Een dame uit de Dampoortstraat, die anoniem wou blijven, vreest voor wateroverlast in Sint-Kruis, indien het Zuidervaartje overwelfd wordt bij een mogelijke verplaatsing van de R30 voor een bredere ringvaart. (SVK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier