Brugge wil vanaf voorjaar 2018 kleine shuttlebussen inleggen voor evenementen

© Benny Proot
Redactie KW

Met 300.000 euro van het Vlaams Stedenfonds wil Brugge op piekmomenten gratis shuttlebusjes inleggen van de randparkings naar het stadscentrum.

Er wordt een openbare aanbesteding uitgeschreven. Ook De Lijn kan intekenen voor dit proefproject, dat in het voorjaar van 2018, bij de start van de Triënnale Brugge, ingaat.

De bedoeling van burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is om zo De Lijn te dwingen minder zware bussen door het stadscentrum te jagen. Vermits deze operatie met Vlaams geld gebeurt, weegt ze niet op het stadsbudget. Financiënschepen Boudewijn Laloo (CD&V) stelt dinsdagavond in de gemeenteraad een stadsbudget in evenwicht voor. Het is zijn laatste begroting. Hij is er fier op dat de Brugse stadsschuld nu nog slechts één derde van de ontvangsten bedraagt.

Brugge investeert in 2018 voor maar liefst 72,4 miljoen euro. Er gaat 9,7 miljoen euro naar wegenwerken, 8,6 miljoen euro naar de bouw van een nieuw polyvalent centrum op de site van de Xaverianen en 5,2 miljoen euro voor de herinrichting van het Gruuthusemusuem. Maar ook 2,5 miljoen euro naar jeugdlokalen.

Door stadsambtenaren die met pensioen gaan niet te vervangen, kan de stad de personeelskosten temperen. Met de indexering bedragen die toch nog altijd 84,6 miljoen euro voor 1307 voltijdse medewerkers.

Schepen Laloo wijst erop dat Brugge in de periode 2014-2020 voor maar liefst 357,6 miljoen euro investeert. Grote projecten zijn de nieuwe beurshal (41 miljoen), de herinrichting van de stationsomgeving kant Sint-Michiels (14 miljoen euro), de heraanleg van ‘t Zand (12 miljoen euro) en de nieuwe expohal (5 miljoen euro).

De beurshal wordt deels gefinancierd met een verblijfstaks voor toeristen, de expohal via een verhoging van de tarieven voor de musea. De Bruggelingen moeten niet ongerust zijn : zij mogen gratis binnen in de stedelijke musea én hun stadsbelastingen verhogen niet.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier