Brugge past startuur autoluwe winkelstraten aan

De Steenstraat is één van de straten waar de uurregeling veranderd. © © Gonzalo Azumendi
Redactie KW

De winkelstraten in de binnenstad worden elke zaterdag en eerste zondag van de maand voortaan pas autoluw vanaf 13 uur.

Een aantal Brugse winkelstraten – de Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat en Zuidzandstraat – kennen sinds februari een regeling die elke zaterdag en eerste zondag van de maand voor een autoluwe binnenstad moet zorgen. Tot nu gold die regeling tussen 10 en 18 uur. Na overleg met diverse handelaars, bewoners en andere verenigingen en na een testperiode werd nu beslist om het startuur iets te verlaten: 10 uur wordt 13 uur.

“Op die manier kunnen leveringen en afhalingen nog tot 13 uur gebeuren en is de Parking Zilverpand ook toegankelijk tijdens de wekelijkse markt. De toeristische koetsen rijden de normale route tot 13 uur en schakelen daarna over op het alternatieve traject”, stelt de stad. “Bij grote evenementen of shoppingactiviteiten kan de Stad de winkelstraten uitzonderlijk al vanaf 10 uur autoluw maken.”

Doorlaatbewijs

Dit wil zeggen dat in deze straten alle verkeer en de doortocht van alle voertuigen, gemotoriseerde voortbewegingstoestellen en rijdieren verboden zal zijn. Deze bepaling geldt niet voor fietsers, hulpdiensten, personen die in het bezit van een kaart voor mensen met een handicap of een specifiek doorlaatbewijs, elektrische rolstoelen, abonnementshouders van Parking Zilverpand of verblijfstoeristen met een logiesvoucher met vertrek- of aankomstdatum op zo’n autoluwe zaterdag of zondag.

De Mobiliteitsdienst van de stad Brugge raadt aan om de wagen tijdig uit de garage te halen en het terugkeren te plannen na 18 uur. “Lukt dit niet, dan kunnen eigenaars of huurders van een ontoegankelijke garage op de Burg een doorlaatbewijs aanvragen. Daarmee kan je als eigenaar of huurder tijdens de autoluwe winkelstraten tot aan de garage rijden.

Voor vragen in verband met parkeren, openbaar vervoer of doorgang tijdens deze autoluwe zaterdagen (of zondagen), kan je terecht bij de Brugse Mobiliteitsdienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier